Back to Top

Από αυτό το νοσοκομείο βγαίνεις μόνο νεκρός

Κρυμμένο από τα αδιάκριτα βλέμματα, κοντά στα σύνορα Πολωνίας-Τσεχίας βρίσκεται το Κέντρο Βιολογικής Άμυνας.

Πρόκειται για μία μικρή στρατιωτική νοσοκομειακή μονάδα, ένα νοσοκομείο που δεν μοιάζει με κανένα στην Ευρώπη. Προορίζεται μόνο για τη μελέτη και θεραπεία των πιο επικίνδυνων και σπάνιων ιών (π.χ. Έμπολα) που κυκλοφορούν, αποτέλεσμα επιδημιών ή βιολογικού πολέμου. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της τσέχικης εφημερίδας Mladá Fronta DNES, είναι το μόνο νοσοκομείο στο οποίο όποιος εισέρχεται δεν εξέρχεται ποτέ. Και αυτό για τον απλό λόγο ότι αν φτάσεις στο σημείο να νοσηλευτείς εκεί, αυτό σημαίνει ότι η κατάστασή σου είναι τόσο σοβαρή που πρέπει να τεθείς σε καραντίνα διαρκείας.  Στο εσωτερικό του τα πάντα είναι φτιαγμένα από ανοξείδωτο ατσάλι, ενώ το προσωπικό και οι γιατροί ερευνητές εργάζονται φέροντας ειδική στολή με αυτόνομη συσκευή παροχής οξυγόνου. 

Οι πόρτες κλείνουν αεροστεγώς, ενώ στα δωμάτια επικρατεί χαμηλή ατμοσφαιρική πίεση. Δεν υπάρχει άμεση πρόσβαση στους ασθενείς, καθώς αυτοί χωρίζονται από τον υπόλοιπο «μικρόκοσμο» του νοσοκομείου με τριπλές σειρές τζαμιών. Τέλος, όλα τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εξέτασης των ασθενών, ακόμη και τα μόνιτορς, πετιούνται και αντικαθίστανται από άλλα καινούργια λόγω του υψηλού κινδύνου μόλυνσης.
.

...επιμέλεια: Ματίνα Χόβολου

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...