Back to Top

Οι πλούσιοι γίνονται ακόμα πλουσιότεροι

Οι οικονομικές κρίσεις δημιουργούνται με κύριο στόχο να κάνουν τους φτωχούς φτωχότερους.

Οι 100 πλουσιότεροι οικονομικά άνθρωποι έγιναν, μόνο μέσα στο 2012, κατά 241 δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι. Συνολικά, η περιουσία τους ανήλθε στα 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το συγκεκριμένο ποσό αναλογεί περίπου όσο ολόκληρος ο προϋπολογισμός της Αγγλίας. Σύμφωνα με υπολογισμούς της βρετανικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Oxfam, η ανακατανομή μόλις του 25% της τεράστιας αυτής ποσότητας του χρήματος θα εξαφάνιζε την φτώχεια για έναν χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το φαινόμενο της αύξησης των κερδών δεν παρατηρήθηκε μόνο το 2012, καθώς όπως αποκαλύπτει στην έκθεσή της η οργάνωση «Τα εισοδήματα του 1% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν αυξηθεί κατά 60% τα τελευταία είκοσι χρόνια». Στις Η.Π.Α., το γεγονός παρατηρείται ακόμα πιο έντονα, όπου το 1% του πληθυσμού της έχει αυξήσει στο ίδιο διάστημα τα έσοδά του κατά 100%. Στον αντίποδα, 40.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά σε όλο τον πλανήτη εξαιτίας της φτώχειας.

Η Oxfam δηλώνει πως η αύξηση της περιουσίας των πλουσίων είναι το άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων οι οποίες παίρνουν μέτρα προς όφελός τους. Και ο ΟΗΕ από την πλευρά τονίζει πως πρέπει «να ξαναδιαβάσουμε κάποια παλιά μαθήματα για την κοινωνική δικαιοσύνη και τη συμμετοχή. Γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε τελικά την κρίση και να βαδίσουμε στον δρόμο μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης».
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: Η εφημερίδα των συντακτών (αρ. φύλλου 67), www.beginnersinvest.about.com, www.smartjill.com, http://ecoleft.wordpress.com

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...