Back to Top

Ο έρωτας περνάει από το στομάχι ή όχι;

Παρόλο που πιο πολύ έμοιαζε με μύθο, η επιστημονική κοινότητα το επιβεβαίωσε.

Όταν είσαι ερωτευμένος αδυνατίζεις και όταν είσαι σε σταθερή σχέση παχαίνεις. Οι επιστήμονες λένε πως στην αρχή μιας γνωριμίας είναι πολύ συνηθισμένο να βγαίνεις για φαγητό με το σύντροφό σου ή να μαγειρεύεις για αυτόν. «Είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς μπορεί το φαγητό να αποτελεί στην ουσία μέρος της σχέσης» λέει η Maryanne Fisher, καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου St. Mary (Νέα Σκωτία).

«Είναι ένας τρόπος να δείξει κανείς τις ικανότητές του σε έναν σύντροφο» συμπληρώνει η ίδια. Παρά τις εξόδους για φαγητό και τα μαγειρέματα όμως, οι ερωτευμένοι συνήθως δεν τρώνε πολύ. Αυτό οφείλεται στο ότι παράγουν πληθώρα των λεγόμενων ορμονών επιβράβευσης, όπως η νορεπινεφρίνη, που προκαλούν αίσθημα ευφορίας, περισσότερη ενέργεια και μείωση της όρεξης.

Βέβαια, όπως ανεβαίνουν οι ορμόνες του έρωτα, με τον ίδιο τρόπο κατεβαίνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δεσμευμένες γυναίκες έχουν τουλάχιστον διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκες σε σχέση με τις ελεύθερες, ενώ όσες συζούσαν με κάποιον είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες. Το ίδιο ισχύει και για τους δεσμευμένους άντρες. «Όταν είσαι σε μια σταθερή σχέση, δεν αντιμετωπίζεις πλέον ανταγωνισμό. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχεις ισχυρό κίνητρο πλέον για να προσπαθείς να παραμείνεις αδύνατος», μας ενημερώνει η καθηγήτρια Fischer.
.
.
...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος