Back to Top

Πολύτιμος σύμμαχος υγείας το ελαιόλαδο

Το λάδι μειώνει την ανθρώπινη θνητότητα, καθώς μας προστατεύει από πολλές ασθένειες.

Το ελαιόδεντρο, σύμβολο σοφίας και ειρήνης ανέκαθεν για τους Έλληνες, αποτελεί καταναλωτικό προϊόν ήδη πριν από το 3000 π.Χ.. Το επιστημονικό ωστόσο ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο αναζωπυρώθηκε το 1960, όπου μια μελέτη ανέδειξε τη μεσογειακή διατροφή (και κατ’ επέκταση το ελαιόλαδο ως βασικό συστατικό αυτής), ως παράγοντα μείωσης της θνητότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και της επίπτωσης του καρκίνου.

Το ελαιόλαδο αποτελείται κατά 80% από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, οξέα που συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία  των αρτηριών. Επίσης, το ελαιόλαδο επιδρά θετικά και στους δείκτες καρδιαγγειακής λειτουργίας, καθώς βελτιώνει τα λιπίδια του αίματος επιφέροντας έτσι μείωση στην ολική και LDL χοληστερόλη. Η μείωση της χολιστερόλης μειώνει με τη σειρά της τον κίνδυνο δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας

Ένα ακόμη στοιχείο που αναδεικνύει την θρεπτική αξία του ελαιολάδου είναι οι φαινόλες που περιέχει, οι οποίες εμφανίζουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Θετικές παρενέργειες έχουν παρατηρηθεί στο διαβήτη αλλά και τον καρκίνο όπου πρόσφατη μετανάλυση έδειξε ότι άτομα που είχαν την μεγαλύτερη παρατηρούμενη κατανάλωση ελαιολάδου, είχαν και τη μικρότερη πιθανότητα να πάσχουν από οποιασδήποτε μορφής καρκίνου.


...επιμέλεια: Στέφανος Τσίτσιος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...