Back to Top

Γιατί φοράμε «μαρτίτσι» κάθε Μάρτιο;

Το «μαρτίτσι» φοριέται και στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού, για να μην σκοντάφτει ο κάτοχός του.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, το «μαρτίτσι» (Μάρτης ή και Μαρτιά), δεν αφήνει τα πρόσωπά μας να καούν από τον πρώτο ήλιο της Άνοιξης. Η προέλευσή του εθίμου μας ταξιδεύει στην αρχαία Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια: Εκεί, οι μύστες των Ελευσίνιων Μυστηρίων, συνήθιζαν να δένουν μια κλωστή, την «Κρόκη», στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι.

Στα μεταγενέστερα χρόνια, υιοθετήθηκε από τους Βυζαντινούς, χάρη στους οποίους εξαπλώθηκε σε όλα τα Βαλκάνια και διατηρείται μέχρι σήμερα. Μαρτίτσι, πιο συχνά παλιότερα και σπάνια πλέον, δεν φορούσαν μόνο οι άνθρωποι. Σε ορισμένες περιοχές τα κρεμούσαν σε τριανταφυλλιές για να ανθίσουν, ενώ σε άλλες τα έβαζαν γύρω από τις στάμνες για να διατηρήθεί το νερό κρύο από τον ήλιο. Υπάρχουν και περιοχές, που το φορούν ως την Ανάσταση, οπότε και το δένουν στις λαμπάδες της Λαμπρής για να καεί μαζί του.

Σύμφωνα με παραδόση της Ρουμανίας, το κόκκινο και το άσπρο χρώμα από το μαρτίτσι έχει μυθολογικό υπόβαθρο: Σε αυτή, επειδή ο Θεός Ήλιος ήθελε να πάρει μέρος σε μια ανθρώπινη γιορτή, μεταμορφώθηκε σε νεαρό άνδρα και κατέβηκε στη γη. Τον απήγαγε όμως ένας δράκος, με αποτέλεσμα να χαθεί και να βυθιστεί ο κόσμος στο σκοτάδι. Ωστόσο, ένας άνδρας με τίμημα τη ζωή του, σκότωσε τον δράκο, απελευθερώνοντας τον Ήλιο και φέρνοντας πίσω την άνοιξη. Από τότε, το μαρτίτσι πλέκεται πλέον με άσπρη και κόκκινη κλωστή. Η κόκκινη κλωστή συμβολίζει το αίμα του άνδρα και την αγάπη του προς τη θυσία, ενώ η άσπρη συμβολίζει την αγνότητα.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...