Back to Top

Ίσως η τεμπελιά είναι κληρονομική

Παρόλο που η έρευνα έγινε σε ποντίκια, πιστεύεται ότι ισχύει και για τους ανθρώπους.

«Δείξαμε ότι κάποιος θα μπορούσε να είναι τεμπέλης λόγω γενετικής προδιάθεσης» εξηγεί ο Φρανκ Μπουθ, καθηγητής από το Κολέγιο Κτηνιατρικής του πανεπιστημίου στο Μισούρι (Η.Π.Α.). Στο πλαίσιο των πειραμάτων τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια τα οποία έφεραν συγκεκριμένες γονιδιακές μεταλλάξεις που τους δημιουργούσαν την προδιάθεση να είναι είτε υπερδραστήρια, είτε τεμπέλικα. 

Οι ερευνητές έβαλαν τα ποντίκια σε κλουβιά με τροχούς για τη γυμναστική τους και κατέγραψαν τις κινήσεις των τρωκτικών. Στη συνέχεια, επέλεξαν τους 26 πιο δραστήριους «δρομείς» και τους οδήγησαν σε αναπαραγωγή και το ίδιο έκαναν και με τα 26 πιο τεμπέλικα πειραματόζωα. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε για δέκα γενιές. Είδαν λοιπόν ότι η ομάδα των «δρομέων» έτρεχε στον τροχό 10 φορές περισσότερο συγκριτικά με εκείνη των τεμπέλικων τρωκτικών.

«Από 17.000 διαφορετικά γονίδια σε ένα μέρος του εγκεφάλου, εντοπίσαμε 36 γονίδια τα οποία παίζουν βασικό ρόλο ως προς την προδιάθεση για σωματική άσκηση. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί σημαντικό βήμα για την αναγνώριση των βασικών αιτιών γύρω από την παχυσαρκία στον άνθρωπο. Για παράδειγμα, κάποιος που έχει τη γενετική προδιάθεση η οποία οδηγεί στην έλλειψη κινήτρου για γυμναστική, έχει περισσότερες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος συγκριτικά με κάποιον άλλον» υποστηρίζει ο δρ. Μπουθ.
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη



0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...