Back to Top

Πόσο χρονών είναι το σύμπαν ;

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), υπολόγισε  με μεγάλη ακρίβεια την ηλικία του.

Παράλληλα, δημοσίευσε και τον ακριβέστερο μέχρι σήμερα χάρτη του σύμπαντος (εικόνα αριστερά).Οι πηγές φωτός του φτάνουν σχεδόν μέχρι το Big Bang, δηλαδή μόλις 380.000 χρόνια μετά τη δημιουργία του. Σύμφωνα με στοιχεία του διαστημικού σκάφους Planck, το σύμπαν υπολογίζεται ότι είναι 13,81 δισεκατομμύρια χρονών.

Η αποστολή του Planck είχε ως κύριο στόχο την ανίχνευση μικροκυματικής κοσμικής ακτινοβολίας υποβάθρου, δηλαδή τη θερμότητα που απέμεινε από τις πρώτες στιγμές της γέννησης του σύμπαντος μετά το Big Bang.Τα δεδομένα αυτά, δεν βοήθησαν μόνο στον υπολογισμό της ηλικίας του Σύμπαντος, αλλά παράλληλα ενίσχυσαν και τη θεωρία Πληθωρισμού (Inflation), σύμφωνα με την οποία το σύμπαν (ύλη, ενέργεια, Χωροχρόνος) ήταν «κλεισμένο» σε ένα σώμα μικρότερο από άτομο. 

Στα πρώτα όμως κλάσματα του δευτερολέπτου μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, άρχισε να διαστέλλεται με ρυθμό κατά πολύ μεγαλύτερο της ταχύτητας του φωτός, με αποτέλεσμα να εξαπλωθεί σχεδόν στο μέγεθος που γνωρίζουμε σήμερα από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα. Ωστόσο, οι ερευνητές δηλώνουν ότι έχουν ακόμη πολλά να εξετάσουν στα δεδομένα του Planck, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στη δημιουργία ενός νέου Κοσμολογικού μοντέλου. Μπορεί να μην το καταλαβαίνουμε, αλλά το να βλέπεις, έστω σε μια εικόνα, ακτινοβολίες που ταξιδεύουν εδώ και 14 δισεκατομμύρια χρόνια, είναι σαν να κοιτάς εκεί που άρχισαν όλα.

Ο χάρτης του σύμπαντος (Η γη είναι τοποθετημένη στο κέντρο):


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...