Back to Top

Αυστραλοί: Ο πιο ευτυχισμένος λαός του πλανήτη

Οι Αυστραλοί, για τρίτη συνεχή χρονιά είναι ο πιο ευτυχισμένος λαός του πλανήτη.

Ακολουθούν η Σουηδία, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Ελβετία και οι ΗΠΑ, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται κοντά στο μέσο όρο. Ο κατάλογος ευτυχίας συντάσσεται από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), και παρακολουθεί την οικονομική και κοινωνική πρόοδο σε 36 ανεπτυγμένες χώρες. Ο τελικός βαθμός προκύπτει ύστερα από τη αξιολόγηση 11 κριτηρίων: Στέγαση, εισόδημα, εργασία, κοινότητα, εκπαίδευση, περιβάλλον, στράτευση των πολιτών, υγεία, ικανοποίηση από τη ζωή, ασφάλεια και ισορροπία εργάσιμης ζωής.

Η έρευνα έδειξε ότι μπορεί μεν τα χρήματα και οι δουλειές να αποτελούν παράγοντα κλειδί για την ευημερία ενός έθνους, ωστόσο οι άνθρωποι στις αναπτυγμένες χώρες νοιάζονται περισσότερο για την υγεία και την εκπαίδευση τους απ' ό,τι για τις υλικές τους ανάγκες. Το μέσο καθαρό εισόδημα των νοικοκυριών στην Αυστραλία είναι 28.884 δολάρια, δηλαδή 25% υψηλότερο από το μέσο εισόδημα στον ΟΟΣΑ που ανέρχεται σε 23.047 δολάρια. Επιπλέον, 73% των ανθρώπων ηλικίας από 15 ως 64 ετών στην Αυστραλία έχουν μια δουλειά για την οποία πληρώνονται, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 66%.

Στην Ελλάδα, το μέσο διαθέσιμο εισόδημα είναι 20.440 δολάρια ετησίως. Υπάρχει όμως σημαντικό χάσμα ανάμεσα στους πλουσιότερους και τους φτωχότερους: Το κορυφαίο 20% του πληθυσμού κερδίζει εξαπλάσια απ' ό,τι το 20% που βρίσκεται στη βάση. Σε όρους απασχόλησης, περίπου το 50% των ανθρώπων ηλικίας 15 ως 64 ετών έχουν μια δουλειά από την οποία πληρώνονται. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα εργάζονται 2.032 ώρες ετησίως, περισσότερο από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ που είναι 1.776 ώρες.

.
...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος



0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...