Back to Top

Μικρότεροι κι από ποντίκια οι πρόγονοί μας

Μικροσκοπικοί πίθηκοι, μικρότεροι κι από ποντίκια, ήταν οι πρώτοι πρόγονοί μας.

Κινέζοι, Αμερικάνοι και Γάλλοι επιστήμονες κατέληξαν από κοινού σε αυτό το συμπέρασμα μελετώντας τον αρχαιότερο απολιθωμένο σκελετό πρωτεύοντος που βρέθηκε στη Γη και ο οποίος εντοπίστηκε στην Κίνα (2003). Ο απολιθωμένος σκελετός, ανήκει σε ένα νέο γένος και είδος πιθήκου, που ονομάζεται Archicebus achilles (εικόνα αριστερά) που έζησε πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια.

Το μικροσκοπικό θηλαστικό, είχε μήκος 71 χιλιοστά και ζύγιζε 20 με 30 γραμμάρια. Τα μικρά του μάτια και τα κοφτερά του δόντια οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κυνηγούσε τη λεία του, μικρά έντομα, μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Από την ανατομία των ποδιών του οι ερευνητές εκτιμούν ότι σκαρφάλωνε στα δέντρα και πηδούσε ανάμεσα στα κλαδιά. ο μικροσκοπικό πίθηκος ανήκε στην οικογένεια των τάρσιων, ωστόσο ήταν πολύ κοντά στα ανθρωποειδή, που περιλαμβάνουν τους πιθήκους, τους χιμπατζήδες και τους ανθρώπους.

Η έρευνα διήρκεσε περισσότερα από δέκα χρόνια με τους επιστήμονες να συγκρίνουν πάνω από 1.000 ανατομικά χαρακτηριστικά 157 θηλαστικών. Σημειώνεται ότι ο πίθηκος μινιατούρα έζησε μια περίοδο που επικρατούσαν συνθήκες «θερμοκηπίου», ενώ το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη καλυπτόταν από τροπικά δάση. Λόγω του μεγέθους του ότι ήταν θερμόαιμος, ο μικροσκοπικός πίθηκος έπρεπε να τρέφεται συνεχώς με έντομα και να κινείται ασταμάτητα για να μην χάνει την εσωτερική του θερμότητα.

.
...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...