Back to Top

Οι ηλικιωμένοι διαβάζουν ευκολότερα τα ebooks

Ενδιαφέρον παρουσίασαν συμπεράσματα στα οποία κατέληξε γερμανική επιστημονική έρευνα. 

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε, είναι ότι για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, είναι μεν ευκολότερο να διαβάσουν ένα ηλεκτρονικό βιβλίο σε tablet, ταυτόχρονα όμως η εμπειρία δεν τους είναι ευχάριστη. Οι επιστήμονες απέδωσαν αυτή τους την δυσαρέσκεια, στην διαδεδομένη αντίληψη πως είναι πιο δύσκολο να διαβάζει κανείς από μια ψηφιακή συσκευή. 

Για την πραγματοποίηση της μελέτης, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν πειράματα σε άτομα ηλικίας από 66 έως 77 ετών. Οι μετρήσεις των επιστημόνων (ανάλυση των κινήσεων των ματιών, καταγραφή των εγκεφαλικών κυμάτων κ.α.) έδειξαν πως οι εθελοντές διάβαζαν ταχύτερα και παράλληλα ο εγκέφαλός τους κατέβαλε μικρότερη προσπάθεια, όταν χρησιμοποιούσαν tablet από ό,τι όταν διάβαζαν από βιβλίο.

Βασικότερη αιτία που τους δίνει τέτοιο πλεονέκτημα είναι το μεγαλύτερο «κοντράστ»  το οποίο βοηθά τους ηλικιωμένους να αναγνωρίζουν καλύτερα τα γράμματα και τις λέξεις, με συνέπεια ο εγκέφαλός τους να κάνει ταχύτερη γλωσσική επεξεργασία. Από την άλλη, η μελέτη έδειξε ότι οι νεότεροι εθελοντές ηλικίας 21 έως 34 ετών δεν εμφάνιζαν ανάλογη διαφορά, καθώς στην περίπτωσή τους η ανάγνωση από ταμπλέτα δεν υπερτερούσε σε σχέση με το τυπωμένο βιβλίο.


...επιμέλεια: Στέφανος Τσίτσιος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...