Back to Top

Υπάρχουν 60 δις κατοικήσιμοι πλανήτες

Ο εν λόγω αριθμός αφορά μόνο τους πλανήτες που βρίσκονται στο γαλαξία μας.

Η νέα γενιά επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων, επιτρέπει στους επιστήμονες να μελετούν με όλο και μεγαλύτερη λεπτομέρεια το σύμπαν. Έτσι, έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες σε μια προσπάθεια, μεταξύ των άλλων, να εξακριβωθεί ο αριθμός των πλανητών του γαλαξία μας που έχουν παρόμοιο μέγεθος με αυτό της Γης. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι το μέγεθος της Γης είναι ιδανικό για την ανάπτυξη ζωής.

Διαπιστώθηκε ότι το 80% των άστρων του Γαλαξία μας είναι κόκκινοι νάνοι, δηλαδή άστρα με μάζα 50% μικρότερη από αυτή του δικού μας Ήλιου. Ο αριθμός των κόκκινων νάνων στον γαλαξία μας εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 150 δισεκατομμύρια. Σε περίπτωση που γύρω από έναν κόκκινο νάνο έχει σχηματιστεί ένα πλανητικό σύστημα, θα υπάρχει στη λεγόμενη «κατοικήσιμη ζώνη» του, ένας τουλάχιστον πλανήτης με μέγεθος παρόμοιο με εκείνο της Γης.

Από τους πλανήτες με παρόμοιο μέγεθος, οι ερευνητές ξεχώρισαν αυτούς οι οποίοι βρίσκονται σε τέτοια απόσταση από έναν κόκκινο νάνο, που τα ατμοσφαιρικά και κλιματικά φαινόμενα τους, τους επιτρέπουν να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια τους. Ύστερα υπολόγισαν πόσοι πλανήτες στον γαλαξία μας μόνο, διαθέτουν συνθήκες φιλικές προς την παρουσία της ζωής. Ο συνολικός αριθμός τους ανήλθε στους 60.000.000.000 πλανήτες.

.
...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...