Back to Top

Κινδυνεύουν όσοι πίνουν πολύ καφέ

Περισσότεροι από 28 καφέδες την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων κάτω των 55 ετών.

Οι πιο μεγάλοι δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα του πανεπιστημίου της Ν. Καρολίνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι πίνουν μεγάλες ποσότητες καφέ, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να καπνίζουν και να ασκούνται λιγότερο, με αποτέλεσμα να υστερούν σε καρδιοαναπνευστική υγεία.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι αυξάνεται κατά 21% ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για όσους πίνουν περισσότερους από 28 καφέδες εβδομαδιαίως. Για τους άνδρες κάτω των 55 ετών, ο αυξημένος κίνδυνος θνησιμότητας φθάνει το 56%, ενώ για τις γυναίκες ίδιας ηλικίας η κατανάλωση άνω των 28 καφέδων την εβδομάδα σχετίζεται με υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με όσες δεν πίνουν καθόλου καφέ.

Ο καφές είναι ένα πολύπλοκο ρόφημα που περιέχει χιλιάδες χημικές ουσίες. Διάφορες έρευνες έχουν συσχετίσει τον καφέ είτε με ποικίλες χρόνιες παθήσεις κυρίως εξαιτίας της δράσης της καφεΐνης (μεταξύ άλλων αυξάνει την αρτηριακή πίεση), είτε αντίθετα με οφέλη για την υγεία χάρη στα αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και άλλα συστατικά του. Κατά συνέπεια, η σχέση του καφέ με την υγεία συνεχίζει να αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «όλοι αυτοί οι μηχανισμοί μπορεί να αντισταθμίσουν ο ένας τον άλλον».
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...