Back to Top

Η ζωή στην Γη προήλθε από τον πλανήτη Άρη

Γεωχημικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι «σπόροι» της ζωής προήλθαν από τον Άρη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωχημείας Στίβεν Μπένερ ένα συγκεκριμένο είδος ύλης κρίσιμο για τη δημιουργία ζωής ήταν και είναι ακόμα διαθέσιμο μόνο στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Μάλιστα, υποστηρίζει οι «σπόροι» της ζωής έφθασαν στη Γη υπό βροχή μετεωριτών που προήλθαν από τον Άρη ή από υλικά που εκτοξεύτηκαν μετά από έκρηξη ηφαιστείων.

Ως απόδειξη, ο Μπένερ, θεωρεί την οξείδωση της μεταλλικής μορφής του μολυβδαινίου, που δρα ως καταλύτης στην ανάπτυξη οργανικών των μορίων, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να δημιουργήσουν τις πρώτες μορφές ζωής. Τονίζει, πως μόνο όταν το μολυβδαίνιο οξειδώνεται σε μεγάλο βαθμό, είναι σε θέση να επηρεάσει τον σχηματισμό πρώιμης ζωής. Επιπλέον, αυτή η μορφή του μολυβδαινίου δεν θα μπορούσε να ήταν διαθέσιμη στη Γη όταν ξεκίνησαν να υπάρχουν οι πρώτες μορφές ζωής γιατί πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια, η επιφάνεια της Γης είχε πολύ λίγο οξυγόνο, αλλά ο Άρης αρκετό.

«Η ανάλυση ενός μετεωρίτη από τον Άρη πρόσφατα έδειξε ότι υπήρχε βόριο και τώρα πιστεύουμε ότι υπήρχε και η οξειδωμένη μορφή του μολυβδαινίου εκεί. Τα στοιχεία μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είμαστε όλοι Αρειανοί, ότι η ζωή ξεκίνησε από τον Άρη και έφτασε στη Γη από έναν βράχο» είπε ο Μπένερ. «Είμαστε, όμως, τυχεροί που καταλήξαμε εδώ, καθώς σίγουρα η Γη ήταν ο καλύτερος από τους δύο πλανήτες για τη διατήρηση της ζωής. Εάν υποθετικά οι πρόγονοί μας είχαν παραμείνει στον Άρη, δεν θα υπήρχαν και πολλά για να πούμε, ίσως και τίποτε πλέον». Ο χρόνος θα δείξει τι τελικά ισχύει.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...