Back to Top

Τι οδήγησε στην δημιουργία της ζωής;

Το εξελικτικό «Μπιγκ-Μπανγκ» της ζωής αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συμβάντα στην ιστορία του πλανήτη μας. 

Μπορεί τα πρώτα απλούστατα ζώα να εμφανίστηκαν πριν από περίπου 750 εκατομμύρια χρόνια, όμως ήταν πριν από 520 εκατομμύρια χρόνια που η ποικιλομορφία και η πολυπλοκότητα της ζωής «απογειώθηκαν». Η «Κάμβρια έκρηξη», όπως ονομάζεται εκείνη η περίοδος (πήρε το όνομά της από την ομώνυμη γεωλογική περίοδο όπου συνέβη) διήρκεσε περίπου 20 εκατομμύρια χρόνια.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η «Κάμβρια έκρηξη» προήλθε ύστερα από έναν περίτεχνο συνδυασμό γενετικών, κλιματικών καθώς και γεωχημικών παραγόντων: Αρχικά, οι γενετικές αλλαγές έθεσαν τα θεμέλια για την απότομη επιτάχυνση της εξέλιξης της ζωής. Οι πρώτες γονιδιακές μεταλλάξεις που ευνόησαν την ανάπτυξη εξελιγμένων σωμάτων, εκτιμάται ότι έλαβαν χώρα 150 εκατομμύρια χρόνια πριν την έκρηξη της Κάμβριας περιόδου. Ακολούθησαν οι ευνοϊκές μεταβολές στο περιβάλλον, όπου η θερμοκρασία ανέβηκε, οι πάγοι έλιωσαν και η στάθμη των θαλασσών υψώθηκε, με συνέπεια να πλημμυρίσουν πολλές ρηχές και επίπεδες περιοχές της ξηράς.

Τέλος, υπεισήλθαν οι γεωχημικοί παράγοντες, όπου η επαφή των επιφανειακών έως τότε πετρωμάτων με το νερό, οδήγησε στη διάβρωση των βράχων και στη διαρροή στις θάλασσες κρίσιμων μετάλλων και χημικών στοιχείων. Σταδιακά, τα αρχέγονα ζώα τα ενσωμάτωσαν στον σκελετό και στον οργανισμό τους, αναπτύσσοντας με αυτό τον τρόπο πιο πολύπλοκα σώματα. Έτσι, άρχισαν να εμφανίζονται οι πρώτοι σκληροί εξωσκελετοί και ξεκίνησε στη θάλασσα το σκληρό παιγνίδι της επιβίωσης ανάμεσα στους θηρευτές και στα θηράματα.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...