Back to Top

Τροφές που μειώνουν τη νοημοσύνη μας

Υπάρχουν τροφές που έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για τον οργανισμό και τη λειτουργία του εγκεφάλου μας.

Οι διατροφολόγοι προτείνουν να περιορίσουμε την κατανάλωσή τους προκειμένου να έχουμε και λιγότερες αρνητικές συνέπειες.Τα τρόφιμα με τη χειρότερη επίδραση στη νοημοσύνη μας και τα οποία θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά σε μεγάλη ποσότητα και συχνότητα είναι:

Τηγανητά φαγητά: Καταστρέφουν με αργό ρυθμό τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου.

Επεξεργασμένα ή προμαγειρεμένα φαγητά: Επιδρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης κάποιας εκφυλιστικής εγκεφαλικής διαταραχής, όπως το Αλτσχάιμερ, αργότερα στη ζωή.

Πολύ αλμυρά φαγητά: Επηρεάζουν τη διανοητική λειτουργία και αμβλύνουν την ικανότητα της σκέψης.

Πρόχειρο και γρήγορο φαγητό: Μπορεί να αλλάξει τα χημικά στοιχεία του εγκεφάλου μας, προκαλώντας έτσι συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος. Τα τρόφιμα αυτά, επηρεάζουν την παραγωγή της ντοπαμίνης, ενός σημαντικού χημικού που συνεισφέρει στο συναίσθημα της ευτυχίας και της γενικότερης ευεξίας. Επιπλέον, η ντοπαμίνη υποστηρίζει και τη διανοητική λειτουργία, τη γνωστική ικανότητα, την αφύπνιση, την κινητοποίηση και τη μνήμη.

Τρανς λιπαρά: Κάνουν το μυαλό μας πιο νωθρό, επηρεάζουν τα αντανακλαστικά μας και την ποιότητα των εγκεφαλικών αντιδράσεων. Επιπλέον, καταναλώνονται παρατεταμένα, οδηγούν σε ένα είδος συρρίκνωσης του εγκεφάλου, παρόμοιο με τη συρρίκνωση που προκαλεί το Αλτσχάιμερ.

Νικοτίνη: Επηρεάζει την παραγωγή και λειτουργία των νευροδιαβιβαστών, τα οποία παίζουν βασικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Αλκοόλ: Μακροπρόθεσμα προκαλεί αυτό που ονομάζεται «εγκεφαλική ομίχλη» (brain fog). Παρουσιάζεται δηλαδή ένα συναίσθημα πνευματικής σύγχυσης που δρα σαν ένα σύννεφο που επηρεάζει τη διαυγή σκέψη και τη μνήμη.

Άσπρο ψωμί: Όλα τα σιτηρά επιδρούν στην εγκεφαλική λειτουργία και στη συνολική υγεία μας, εκτός από τα σιτηρά που είναι 100% ολικής άλεσης. Με την κατανάλωση απλών σιτηρών, ενδέχεται να παρατηρηθεί απώλεια μνήμης και «εγκεφαλικής ομίχλης» (brain fog).

Προϊόντα με ζάχαρη: Η κατανάλωση ζάχαρης μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει μια πληθώρα νευρολογικών προβλημάτων και μπορεί να επηρεάσει τη μνήμη και τη δυνατότητα της μάθησης.

Τεχνητά γλυκαντικά: Όταν χρησιμοποιούνται για εκτεταμένη χρονική περίοδο, μπορεί να προκαλέσουν εγκεφαλική βλάβη και να αποδυναμώσουν τη νοητική ικανότητά μας, ειδικά αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...