Back to Top

Η κατανάλωση καφέ μειώνει τον κίνδυνο τροχαίου

Ο καφές είναι η καλύτερη παρέα για όσους διανύουν με αυτοκίνητό μεγάλες αποστάσεις.

Σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη, η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο τροχαίου. Διαπίστωσαν ότι ο καφές ή οποιοδήποτε άλλο ρόφημα με καφεΐνη, σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου τροχαίου, πιθανώς επειδή η καφεΐνη ασκεί διεγερτική δράση και αυξάνει την εγρήγορση. Ωστόσο, διευκρίνισαν πως το εύρημά τους δεν σημαίνει πως η καφεΐνη μπορεί να υποκαταστήσει τον ύπνο για τους κουρασμένους οδηγούς.

Στη μελέτη τους, το 43% των οδηγών που έπιναν ροφήματα με καφεΐνη (π.χ. καφέ, τσάι, ισοτονικά ροφήματα), διέτρεχαν κατά 63% μικρότερο κίνδυνο να εμπλακούν σε τροχαίο, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν ροφήματα με καφεΐνη. Αυτό ίσχυε, ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο τροχαίου, όπως η ηλικία των οδηγών, τα χιλιόμετρα που διένυε,  η οδήγηση τη νύχτα και η διάρκεια του ύπνου.

Η μελέτη έδειξε ακόμη πως οι οδηγοί οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε τροχαία κατά την τελευταία πενταετία, διέτρεχαν κίνδυνο αυξημένο κατά 81% να πάθουν και άλλο. Το 70% των οδηγών, εξάλλου, είπαν πως όταν ένιωθαν κουρασμένοι σταματούσαν σε πάρκινγκ για να κοιμηθούν λίγο, κάτι που οι ειδικοί στην οδική ασφάλεια συνιστούν ενθέρμως ως μέσον πρόληψης των τροχαίων.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...