Back to Top

Γιατί η μύγα γλυτώνει από τη μυγοσκοτώστρα;

Οι μύγες, αλλά και άλλα ζώα αντιλαμβάνονται τον χρόνο  διαφορετικά σε σχέση με εμάς.

Για την κάθε μύγα, η τυλιγμένη εφημερίδα ή μια μυγοσκοτώστρα που το κυνηγά, κινείται πολύ αργά παρόλο που εμείς νομίζουμε ότι οι κινήσεις μας είναι αστραπιαίες. Έτσι, τα έντομα έχουν αρκετό χρόνο για να ξεφύγουν, καθώς βλέπουν την εφημερίδα να έρχεται κατά πάνω τους σε αργή κίνηση.

Στην πραγματικότητα, ο χρόνος κυλλά με την ίδια ταχύτητα, με την διαφορά ότι τα μάτια της μύγας στέλνουν ενημερώσεις στον εγκέφαλο πολύ συχνότερα συγκριτικά με τα ανθρώπινα μάτια, με αποτέλεσμα οι εγκεφαλικές διεργασίες να επιτελούνται ταχύτερα. Έτσι, παρά τις ακαριαίες αντιδράσεις μας, οι μύγες βλέπουν τα αντικείμενα να κινούνται σε αργή κίνηση, ξεφεύγοντας με μεγάλη ευκολία από τον κίνδυνο.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η αντίληψη του χρόνου συνδέεται άμεσα με το μέγεθος του ζώου και οι μύγες δεν είναι το μοναδικό είδος που αντιλαμβάνεται τον χρόνο διαφορετικά. Σε γενικές γραμμές, όσο μικρότερο είναι το ζώο τόσο ταχύτερα «δουλεύει» ο εγκέφαλός του, με αποτέλεσμα να φαίνεται σε αυτό ότι τα εξωτερικά γεγονότα εξελίσσονται πολύ αργά. Οι μύγες για παράδειγμα, μπορούν να αντιληφθούν ένα φως που αναβοσβήνει τέσσερις φορές γρηγορότερα από εμάς.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...