Back to Top

Για ποιο λόγο φιλιόμαστε;

Το φιλί αποτελεί ένα τρόπο για τους ανθρώπους να αξιολογούν την γενετική ποιότητα και τη γενικότερη καταλληλότητα ενός συντρόφου.

Ανέκαθεν οι επιστήμονες αναρωτιούνται γιατί οι άνθρωποι σχεδόν παντού στη Γη φιλιούνται. Οι τρεις κυριότερες επιστημονικές θεωρίες για το φιλί, είναι ότι (1) βοηθά στη βιολογική, στη γενετική και την υγιεινή αξιολόγηση του μελλοντικού συντρόφου, ότι (2) αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση διευκολύνοντας τη σεξουαλική επαφή και ότι (3) χρησιμεύει για τη διατήρηση του συναισθηματικού δεσμού μεταξύ των ανθρώπων.

Νέες βρετανικές μελέτες έρχονται να ενισχύσουν κυρίως την πρώτη θεωρία και λιγότερο την τρίτη, ενώ μάλλον καταρρίπτουν τη δεύτερη θεωρία. Σύμφωνα με τον επικεφαλή της μελέτης και καθηγητή ανθρωπολογίας Ρίτσαρντ Ντένμπαρ, το φιλί «παίζει καθοριστικό ρόλο στο να κρίνει κάποιος (ή κάποια) τις κρυμμένες βιολογικές ιδιότητες, αποκαλύπτοντας έτσι τη γενετική καταλληλότητα ενός συντρόφου ή το βαθμό που είναι επιθυμητός». Η έρευνα αποκάλυψε ότι το φιλί είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες που αναζητούν μακροχρόνιες σχέσεις.

Από την άλλη, το φιλί έχει μεγάλη σημασία για άνδρες και γυναίκες που εύκολα συνάπτουν βραχυχρόνιες σχέσεις, καθώς για να μη χάνουν πολύ χρόνο περιμένοντας να μάθουν τον άλλον (ή την άλλη), με ένα φιλί βγάζουν στα γρήγορα τα συμπεράσματά τους. Η έρευνες αποκάλυψαν επίσης ότι στις σύντομης χρονικής διάρκειας σχέσεις, το φιλί είναι περισσότερο σημαντικό πριν το σεξ και λιγότερο στη διάρκειά του. Στους μακρόχρονους δεσμούς το φιλί είναι εξίσου σημαντικό πριν το σεξ, στη διάρκειά του και σε στιγμές άσχετες με αυτό. Τέλος, όσο πιο συχνά είναι τα φιλιά, τόσο πιο ποιοτικός συνήθως είναι ένας δεσμός δύο ανθρώπων, ενώ αυτό δεν συμβαίνει με τη συχνότητα του σεξ.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


1 σχόλιο:

γράψε το σχόλιό σου...