Back to Top

Γιατί διαφέρουν τα πρόσωπά μας;

Κανείς άνθρωπος, ακόμα κι ένας ένας δίδυμος, δεν είναι ακριβώς όμοιος με κάποιον άλλον. 

Στην προσπάθειά τους να καταλάβουν τις γενετικές αιτίες του εν λόγω φαινομένου, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι χιλιάδες μικρές περιοχές του DNA, το λεγόμενο και «σκουπιδο-DNA» (μιας και έως τώρα θεωρούνταν άχρηστο), καθορίζουν την ανάπτυξη των διαφορετικών χαρακτηριστικών του κάθε προσώπου.

Παρόλο που η μελέτη βασίστηκε σε ποντίκια, οι ερευνητές δήλωσαν ότι το ανθρώπινο πρόσωπο πιθανότατα αναπτύσσεται με τον ίδιο μηχανισμό, καθώς τα ίδια γονίδια για την ανάπτυξη του προσώπου φαίνονται εξίσου σημαντικά τόσο στα ποντίκια, όσο και στους ανθρώπους. Οι επιστήμονες εντόπισαν πάνω από 4.000 μικρού μεγέθους περιοχές στο «σκουπιδο-DNA» των ποντικιών, που η κάθε μία φαίνεται να παίζει το δικό της ρόλο στην εξωτερική εμφάνιση του προσώπου.

Τα τμήματα αυτά του γενετικού υλικού (το οποίο αποτελεί το 98% του συνολικού DNA, αλλά δεν κωδικοποιεί πρωτεΐνες, για τον λόγο αυτό θεωρείται και «άχρηστο»), λειτουργούν ως «διακόπτες» των γονιδίων, ρυθμίζοντας είτε την ενεργοποίηση και την ενίσχυση της δράσης τους, είτε την εξασθένηση και την απενεργοποίησή τους. Οι επιστήμονες τόνισαν πάντως ότι βρίσκονται ακόμα στην αρχή, όσον αφορά την κατανόηση των διαδικασιών που καθορίζουν ένα πρόσωπο, ενώ η αντίθετη πλευρά, δέχεται ότι το «σκουπιδο-DNA» παίζει ρόλο στη διαμόρφωση των χαρακτηριστικών ενός προσώπου, όμως δεν το φωτογραφίζουν ως τον βασικό υπεύθυνο.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...