Back to Top

Γιατί κλαίνε οι γυναίκες περισσότερο;

Η αιτία πρέπει μάλλον να αποδοθεί στις ορμονικές διαφορές των δύο φύλων.

Ολλανδοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τίλμπουργκ, με επικεφαλή τον δρα Αντ Βίνγκερχοετς, μελέτησαν το είδος του συναισθηματικού κλάματος, δηλαδή αυτό που απορρέει από συγκίνηση, θλίψη, χαρά και κάθε είδους συναίσθημα. Αφού μελέτησαν περισσότερους από 5.000 εθελοντές από 37 χώρες του κόσμου, διαπίστωσαν πως οι γυναίκες κλαίνε 30 έως 64 φορές τον χρόνο, ενώ οι άντρες 6 έως 17. Επιπλέον, το γυναικείο κλάμα είναι διπλάσιας διάρκειας και διαρκεί κατά μέσο όρο 6 λεπτά.

Οι Ολλανδοί επιστήμονες αποδίδουν την υπερίσχυση του γυναικείου κλάματος σε τρεις λόγους: Στον διαφορετικό γενετικό σχεδιασμό, στην διαφορετική ανατροφή και στις ορμόνες. Οι άντρες είναι βιολογικώς σχεδιασμένοι να κλαίνε λιγότερο, καθώς έχουν μεγαλύτερους δακρυϊκούς πόρους στα μάτια τους, με αποτέλεσμα αυτοί να γεμίζουν με δάκρυα και να «υπερχειλίζουν» πιο δύσκολα σε σχέση με τις γυναίκες (η υπερχείλιση αυτή είναι τα δάκρυα που βλέπουμε). Όσον αφορά την διαφορετική ανατροφή αντρών και γυναικών, το κλάμα δεν ταιριάζει στο στερεότυπο του άντρα και γενιές ολόκληρες έχουν γαλουχηθεί με το «οι άντρες δεν κλαίνε».

Βασικό επίσης ρόλο παίζουν και οι διαφορετικές ορμόνες των δυο φύλων. Η κύρια αντρική ορμόνη, η τεστοστερόνη, αναστέλλει το κλάμα. Επιπλέον, καθοριστικός είναι επίσης ο ρόλος μιας ορμόνης, που οι γυναίκες διαθέτουν σε επίπεδα κατά 60% υψηλότερα απ’ ό,τι ο μέσος άντρας: της προλακτίνης. Η προλακτίνη παράγεται από μια δομή του εγκεφάλου που λέγεται υπόφυση και σχετίζεται με τα συναισθήματα. Έτσι, οι επιστήμονες δεν ξαφνιάστηκαν όταν την εντόπισαν στα συναισθηματικά δάκρυα των γυναικών.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...