Back to Top

Γιατί το καλαμπόκι σκάει όταν γίνεται ποπ κορν;

Τρεις βασικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του ποπ κορν.

Οι τρεις αυτοί παράγοντες δεν είναι άλλοι από (1) το κέλυφος του καλαμποκιού (2) το ποσοστό της περιεκτικότητας του σε νερό, και (3) ο πυρήνας του, που αποτελείται από άμυλο. Όταν το καλαμπόκι αρχίσει να θερμαίνεται, το νερό στο εσωτερικό του, αρχίζει να εξατμίζεται με αποτέλεσμα να σχηματίζονται ατμοί.

Λόγω του ότι το κέλυφος του καλαμποκιού είναι αδιαπέραστο, δεν επιτρέπει στους ατμούς να αποδράσουν ώστε να εξομαλυνθεί η πίεση. Έτσι, η πίεση στο εσωτερικό του κάθε κελύφους αυξάνεται συνεχώς. Επιπλέον, το άμυλο που περιέχει, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, μετατρέπεται σε μια παχύρρευστη ουσία. Τελικά, η πίεση στο εσωτερικού του καλαμποκιού γίνεται τόσο μεγάλη, που τα τοιχώματα του δεν αντέχουν και το σκληρό κέλυφος εκρήγνυται.

Την ίδια στιγμή, η παχύρρευστη ουσία από άμυλο, έρχεται σε επαφή με τον αέρα. Παχύρρευστο όπως είναι, επεκτείνεται, σχηματίζοντας μια λεπτή αέρινη φούσκα, η οποία εκτίθεται στον αέρα και εξαιτίας της αλλαγής της θερμοκρασίας, αρχίζει να στερεοποιείται.  Όταν η διαδικασία της ψύξης ολοκληρωθεί, το άμυλο έχει πλέον μετατραπεί σε έναν στερεό αφρό, ο οποίος είναι γνωστός ως ποπ κορν.
.

Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...