Back to Top

Γιατί δεν λιώνουν τα ιγκλού;

Ήξερες ότι όλοι σχεδόν οι Εσκιμώοι δεν μένουν πια σε Ιγκλού αλλά σε σπίτια από πέτρες ή ξύλα; 

Σήμερα, οι Εσκιμώοι τα κατασκευάζουν κυρίως όταν ταξιδεύουν, όπου και τα χρησιμοποιούν σαν προσωρινό τους κατάλυμα. Τα ιγκλού, αποτελούνται από ορθογώνια κομμάτια παγωμένου χιονιού, τα οποία τοποθετούνται κυκλικά, έτσι ώστε η κατασκευή να συγκλίνει και να σχηματίζεται ένας θόλος. Στο τέλος, οι σχισμές αλλά και τα σημεία επαφής γεμίζονται με χιόνι, και το ιγκλού είναι έτοιμο για χρήση.

Αφού το κτίσμα έχει πλέον ολοκληρωθεί, οι Εσκιμώοι, αφού κλείσουν την πόρτα, ανάβουν μια λάμπα η οποία καίει λίπος φάλαινας, ώστε να θερμανθεί το εσωτερικό του. Μιας και ο χώρος αυτός είναι πολύ μικρός, και η ελάχιστη ποσότητα ζέστης είναι αρκετή ώστε να ζεσταθεί. Βέβαια, το χιόνι αρχίζει να λιώνει, αλλά λόγω της καμπυλότητας του θόλου δεν στάζει. Το αντίθετο μάλιστα: Τα κομμάτια του χιονιού εμποτίζονται  ομοιόμορφα με υγρασία.

Τότε, οι Εσκιμώοι ανοίγουν την πόρτα και ο ψυχρός αέρας που εισέρχεται, ψύχει αμέσως την υγρασία, μεταμορφώνοντας το ιγκλού σε ένα συμπαγές και ανθεκτικό καταφύγιο. Οι πολικοί άνεμοι εξάλλου, πνέουν με θερμοκρασία μέχρι και 50 βαθμών Κελσίου κάτω του μηδενός, κάτι που διατηρεί το εξωτερικό μέρος του Ιγκλού συνεχώς παγωμένο. Λιώνει μόνο με το τέλος του χειμώνα, όταν η θερμοκρασία έχει ανέβει αισθητά.


Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος

Πηγές: www.im9.eupanoramio.compiperbasenji.blogspot.com, www.real.gredwhellas.com

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...