Back to Top

Επιστήμονες αποδεικνύουν την ύπαρξη του Θεού

Δυο επιστήμονες απέδειξαν με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή την ύπαρξη του Θεού.

Στην πραγματικότητα, αυτό που απέδειξαν οι επιστήμονες Christoph Benzmüller από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Γερμανία) και ο Bruno Woltzenlogel Paleo από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης (Αυστρία) ήταν ένα θεώρημα που είχε αναπτύξει ο διάσημος αυστριακός μαθηματικός Kurt Gödel (Κούρτ Γκούντελ)

Όταν πέθανε ο Gödel το 1978, άφησε πίσω του μια «σκανδαλιστική» θεωρία, η οποία βασιζόταν στις αρχές της τροπικής λογικής, και η οποία υποστήριζε ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο ανώτερο ον. Οι μαθηματικές πράξεις που χρησιμοποίησε ο Gödel (φώτο αριστερά) στην οντολογική απόδειξή του για την ύπαρξη του Θεού ήταν περίπλοκες, ωστόσο η ουσία αυτών που υποστήριζε ήταν ότι «ο Θεός υπάρχει». Δεν ήταν φυσικά ο πρώτος που ισχυρίστηκε και προσπάθησε να αποδείξει κάτι τέτοιο. Επί αιώνες, πολλοί προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν την αφηρημένη σκέψη για να αποδείξουν την πιθανότητα ή αναγκαιότητα ύπαρξης του Θεού.

Ωστόσο, όσο παράδοξο και αν ακούγεται η πραγματική είδηση δεν αφορά «το υπέρτατο ον», αλλά αυτό που μπορεί να καταφέρει κανείς σε διάφορους τομείς της επιστήμης με τη χρήση της εξελιγμένης τεχνολογίας. Χρησιμοποιώντας ένα συνηθισμένο MacBook απέδειξαν, ότι η απόδειξη του Gödel ήταν σωστή, τουλάχιστον σε μαθηματικό επίπεδο, μέσω ανώτερης τροπικής λογικής. Αξίζει να αναφερθεί ότι παρόλο που όνομα Gödel μπορεί να είναι άγνωστο σε πολλούς, ο αυστριακός μαθηματικός είναι πολύ «διάσημος» στους κύκλους των επιστημόνων, και απολαμβάνει φήμη ισάξια εκείνης του Albert Einstein, με τον οποίο μάλιστα ήταν στενοί φίλοι.

Η επισημοποίηση πάντως της οντολογικής απόδειξης του Gödel είναι απίθανο να αναγνωριστεί από τους άθεους, ούτε θεωρείται πιθανό ότι θα προσφέρει παρηγοριά στους θρησκευόμενους, οι οποίοι άλλωστε υποστηρίζουν ότι η ιδέα μιας ανώτερης δύναμης αψηφά τη λογική εξ ορισμού. Για τους μαθηματικούς όμως που αναζητούν τρόπους για ανοίξουν «νέους ορίζοντες», η είδηση θα μπορούσε να αποτελέσει μια απάντηση στις προσευχές τους.


...επιμέλεια: Βασίλης Τσίπης

Πηγέςwww.goodbyte.grkids.britannica.comblog.atrinternational.com, www.newsbeast.gr,
www.newsget.gr

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...