Back to Top

Οι κροκόδειλοι τρώνε και φρούτα

Ο ρόλος των ζώων αυτών είναι μάλιστα εξαιρετικά σημαντικός για τη διασπορά σπόρων και την κατάκτηση νέων περιοχών από τα φυτά.

Συνήθως, αυτή τη δουλειά την κάνουν τα έντομα, τα πουλιά οι γάτες και ορισμένα άλλα είδη. Πλέον, στη λίστα προστίθενται πλέον και οι κροκόδειλοι. Από τα 18 είδη κροκόδειλων που εξετάστηκαν, τα 13 τρώνε φρούτα και πολλά είδη φυτών. Το όφελος από τη διασπορά των σπόρων είναι αμοιβαίο: Τα φυτά διασκορπίζουν τα γονίδιά τους, ενώ τα ζώα παίρνουν θρεπτικά συστατικά.
Επειδή τα καταγεγραμμένα περιστατικά δεν είναι πολλά, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα ακριβώς γιατί οι κροκόδειλοι προβαίνουν σε μια τέτοια δραστηριότητα. Από τις άμεσες παρατηρήσεις ωστόσο, προκύπτει ότι οι κροκόδειλοι ενδεχομένως να βρίσκουν τα φρούτα γευστικά. Το πιθανότερο είναι πως μέσω των φυτών και των φρούτων οι κροκόδειλοι παίρνουν ενέργεια και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Οι επιστήμονες εικάζουν πως ίσως αυτή η περίεργη για σαρκοφάγα ζώα συμπεριφορά, εξηγεί γιατί οι κροκόδειλοι συγκαταλέγονται στα πιο επιτυχημένα είδη. Πιθανότατα σε περιόδους που δυσκολεύονται να βρουν τροφή, προσαρμόζονται και διαφοροποιούν τις πηγές τους, καταναλώνοντας τροφές που κανονικά δεν εντάσσονται στο διατροφολόγιό τους.
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

Πηγέςwww.theguardian.comwww.picture-newsletter.com, www.real.gr, www.econews.gr

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...