Back to Top

Η προέλευση της Κοκκινοσκουφίτσας

Οι επιστήμονας ανέτρεξαν στις ρίζες της Κοκκινοσκουφίτσας, ενός από τα πιο παλιά αγαπημένα παραμύθια.

Στηριζόμενοι σε ένα μαθηματικό μοντέλο το οποίο χρησιμοποίησαν βιολόγοι για να μελετήσουν την εξέλιξη των ειδών, απέδειξαν ότι η Κοκκινοσκουφίτσα είχε τις ίδιες ρίζες με το διάσημο γερμανικό παραμύθι «Ο Λύκος και τα επτά Κατσικάκια», αλλά εξελίχθηκε σε διαφορετική ιστορία.

Για να βρουν την άκρη του νήματος, οι επιστήμονες ανέλυσαν 72 διαφορετικές εκδοχές του παραμυθιού της Κοκκινοσκουφίτσας, ώστε να ανιχνεύσουν τη γένεση της, την πορεία της στον χρόνο, αλλά και τον τόπο των παραμυθιών. Όταν αναδομεί κανείς την εξέλιξη ενός παραμυθιού σημαίνει ότι «κάνει δουλειά βιολόγου η οποία δείχνει, για παράδειγμα, ότι οι άνθρωποι και οι μεγάλοι πίθηκοι έχουν έναν κοινό πρόγονο, αλλά εξελίχθηκαν σε διαφορετικά είδη», εξηγεί ο βρετανός ανθρωπολόγος Τζέιμς Τεχράνι του Πανεπιστημίου του Ντέρμπαν (Βρετανία).

«Ο Λύκος και τα επτά Κατσικάκια», δημοφιλές παραμύθι επίσης, αναφέρεται στην ιστορία ενός λύκου που μεταμφιέστηκε σε «μητέρα κατσίκα» για να καταβροχθίσει τα μικρά της. Στην Κοκκινοσκουφίτσα, ο λύκος προσπαθεί να φάει ένα κοριτσάκι αφού έχει μεταμφιεστεί στη γιαγιά του. «Ο Λύκος και τα επτά Κατσικάκια» χρονολογείται στον 5ο αιώνα, δημιουργώντας χίλια χρόνια αργότερα, μια παραλλαγή που έγινε «η Κοκκινοσκουφίτσα». Στην Ευρώπη, η Κοκκινοσκουφίτσα υπήρχε στα βιβλία των αδερφών Γκριμ (εικόνα αριστερά), τα οποία εκδόθηκαν τον 19ο αιώνα. Η εκδοχή τους βασίστηκε σε αυτήν που έγραψε τον 17ο αιώνα ο Γάλλος Σαρλ Περό
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος



0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...