Back to Top

Υπήρξε το άστρο της Βηθλεέμ;

Σύμφωνα με την εκκλησία το άστρο της Βηθλεέμ οδήγησε τους μάγους στο μέρος όπου γεννήθηκε ο Χριστός.

Σύμφωνα με πολλούς αστρονόμους, το άστρο της Βηθλεέμ, ίσως αφορούσε κάποιο φωτεινό αστρονομικό φαινόμενο. Πρώτος διατύπωσε την συγκεκριμένη άποψη ο Γιοχάνες Κέπλερ (17ος αιώνας), ο οποίος υποστήριξε ότι τη χρονιά της γέννησης του Χριστού, υπήρξε πράγματι ένα παρόμοιο ουράνιο φαινόμενο που προκαλείται κατά τη συνάντηση των τριών πλανητών: Του Κρόνου, του Δία και της Αφροδίτης.

Στο εν λόγω φαινόμενο, μετά την παρέλευση δύο ή τριών μηνών, ο Δίας εξέρχεται από την τροχιά με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί και πάλι το ίδιο έντονο φωτεινό φαινόμενο που παρουσιάζεται στην αρχή, σαν να εμφανίζεται εκ νέου. Το γεγονός αυτό ταιριάζει και με την παρατήρηση του Ματθαίου ότι οι Μάγοι πορευόμενοι προς τη Βηθλεέμ, είδαν το «φωτεινό αστέρι» και χάρηκαν πολύ καθώς ήταν το ίδιο με εκείνο που είδαν όταν ήταν ακόμα στην Ανατολή.

Με τα μέσα της εποχής, ένα ταξίδι από τη Μεσοποταμία στην Παλαιστίνη (η διαδρομή δηλαδή που ακολούθησαν οι μάγοι) απαιτούσε δύο ή τρεις μήνες. Αυτή η χρονική απόσταση ταιριάζει με την αντίστοιχη φυσική κίνηση του πλανήτη Δία και τη διπλή εμφάνιση του κατά την είσοδο και έξοδο από την τροχιά συνάντησής του με τους άλλους πλανήτες. Ωστόσο, να τονιστεί, ότι η προαναφερθείσα εκδοχή δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιωθεί, αλλά ούτε και να απορριφθεί με βεβαιότητα, καθώς τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν 2 χιλιετίες πριν.


Συντάκτης: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...