Back to Top

Θέλεις να αδυνατίσεις; Φάε πρώτα το επιδόρπιο

Ένας μηχανισμός στον εγκέφαλο πιστεύεται πως ρυθμίζει τη λαχτάρα μας για τα γλυκά, αλλά και για τα άλλα πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα.

Επιστήμονες του Imperial College του Λονδίνου (ICL) εντόπισαν έναν εγκαφαλικό μηχανισμό ο οποίος πιστεύεται πως δρα με τέτοιον τρόπο, έτσι ώστε αν κάποιος αρχίσει να τρώει σε κάθε κύριο γεύμα πρώτα κάτι πολύ πλούσιο σε υδατάνθρακες, θα καταλήξει να φάει λιγότερο στην συνέχεια. Στην ουσία, ο μηχανισμός αυτός αντιλαμβάνεται πόση γλυκόζη φτάνει στον εγκέφαλο και δίνει εντολή να αυξηθεί η παραγωγή της, εάν διαπιστώσει ότι υπάρχει έλλειψη.

Η γλυκόζη είναι ο σημαντικότερος υδατάνθρακας που διαθέτει το σώμα μας. Ειδικά για τον εγκέφαλο, είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι ουσιαστικά αποτελεί την «τροφή» των εγκεφαλικών μας κυττάρων και επομένως τα επίπεδά της πρέπει να είναι επαρκή για να λειτουργούν ομαλά. Η γλυκόζη είναι επίσης γνωστή ως «ζάχαρο» και τα επίπεδά της αυξάνονται στο αίμα έπειτα από την κατανάλωση γεύματος πλουσίου σε υδατάνθρακες (λ.χ. ψωμί, ζυμαρικά, δημητριακά, πατάτες, ρύζι, γλυκίσματα, γλυκά, φρούτα).

«Ο εγκέφαλός μας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην γλυκόζη για ενέργεια. Επομένως, είναι βαθιά ριζωμένη η προτίμησή μας για τα πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα, τα οποία και επιζητούμε. Είναι εφικτό να μειώσουμε τη λαχτάρα για υδατάνθρακες κάνοντας κάποιες τροποποιήσεις στη διατροφή μας. Η κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε υδατάνθρακες κατά την έναρξη του γεύματος μπορεί να είναι ένας τρόπος για να τροφοδοτείται πιο γρήγορα το σύστημα αυτό και έτσι να τρώει κανείς λιγότερο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζέιμς Γκάρντινερ, λέκτορας Μοριακής Φυσιολογίας στο ICL. 


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...