Back to Top

Οι ημέρες του πλανήτη μας είναι «μετρημένες»

Η ακτινοβολία του Ήλιου θα γίνεται όλο και ισχυρότερη μέχρι που οι ωκεανοί θα αρχίσουν να βράζουν. 

Όπως συμβαίνει στα περισσότερα άστρα, ο Ήλιος γίνεται αργά αλλά σταθερά όλο και πιο φωτεινός στην πορεία της εξέλιξής του. Όταν εξαντλήσει τα πυρηνικά καύσιμά του, το άστρο θα διογκωθεί τόσο πολύ (κόκκινος γίγαντας) που ίσως καταπιεί ολόκληρη τη Γη. Μέχρι τότε βέβαια ο πλανήτης θα είναι ήδη νεκρός από την υπερθέρμανση.

Η σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας λόγω αύξησης της ακτινοβολίας, θα επιταχύνει την εξάτμιση του νερού και θα γεμίσει την ατμόσφαιρα υδρατμούς. Οι υδρατμοί λειτουργούν ως αέριο του θερμοκηπίου, οπότε θα αυξήσουν περαιτέρω τη θερμοκρασία σε ένα είδος φαύλου κύκλου. Οι επιφανειακές θερμοκρασίες στην επιφάνεια του πλανήτη μας θα ξεπερνούν τους 400 βαθμούς Κελσίου. Με τα υπάρχοντα δεδομένα, η Γη θα έχει χάσει όλο το νερό της σε ένα δισεκατομμύριο χρόνια, κάτι που θα σημάνει αυτόματα το τέλος της ζωής στον πλανήτη.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι γενικά δύσκολο να εκτιμήσουν πότε θα έρθει ακριβώς το τέλος. Αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τη συμπεριφορά του Ήλιου αλλά και από την αντίδραση της Γης. Τα υπολογιστικά μοντέλα που χρησιμοποιούνται, δεν είναι αξιόπιστα σε υψηλές θερμοκρασίες και σε βάθος εκατοντάδων εκατομμυρίων ετών. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που υπάρχουν αποκλίσεις με άλλες μελέτες που προβλέπουν το τέλος της γης νωρίτερα ή και αργότερα. 


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...