Back to Top

Μέχρι και 70 χρόνια ζουν οι λευκοί καρχαρίες

Το νούμερο αυτό είναι το τριπλάσιο σε σχέση με ό,τι νόμιζαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες. 

Στο πλαίσιο της μελέτης τους οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης για να εξετάσουν τη σπονδυλική στήλη τεσσάρων αρσενικών και τεσσάρων θηλυκών καρχαριών από τον βορειοδυτικό Ατλαντικό Ωκεανό. Όπως προέκυψε, ο μεγαλύτερος αρσενικός καρχαρίας ήταν 73 ετών, ενώ ο μεγαλύτερος θηλυκός καρχαρίας ήταν 40 ετών.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες υπολόγισαν την ηλικία των καρχαριών ανιχνεύοντας ραδιενεργά κατάλοιπα στα οστά τους από τις πυρηνικές δοκιμές των ΗΠΑ και της Ρωσίας τη δεκαετία του ’50 και του ’60. Τα ραδιενεργά στοιχεία από αυτές τις δοκιμές, που απαγορεύτηκαν το 1963, εισχώρησαν στην ατμόσφαιρα και τον ωκεανό. Στη συνέχεια, ο ραδιενεργός άνθρακας ενσωματώθηκε στους ιστούς των θαλάσσιων οργανισμών, κάτι που βοήθησε τους επιστήμονες να υπολογίσουν την ηλικία των καρχαριών με τη μέθοδο της ραδιοχρονολόγησης.

Οι μεγάλοι λευκοί καρχαρίες συγκαταλέγονται στα τρωτά είδη παγκοσμίως και η ακριβής γνώση σχετικά με το προσδόκιμο ζωής τους μπορεί να συμβάλλει στις προσπάθειες για τη διατήρησή τους στην άγρια φύση. «Τα αποτελέσματά μας επεκτείνουν σημαντικά το προσδόκιμο ζωής των μεγάλων λευκών σε σχέση με τις προηγούμενες έρευνες», δήλωσε η Δρ. Li Ling Hamady, επικεφαλής της μελέτης.
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...