Back to Top

Tι είναι η αγοραφοβία; Πώς εκδηλώνεται;

Η ασθένεια της αγοραφοβίας εντάσσεται διαγνωστικά στις αγχώδεις διαταραχές.

Πρόκειται για μια ομάδα καταστάσεων στις οποίες ο ασθενής αντιδρά με υπερβολικό άγχος σε καταστάσεις τις οποίες ερμηνεύει ως απειλητικές. Στην αγοραφοβία ο ασθενής νιώθει έντονο φόβο όταν βρίσκεται σε πολυσύχναστους χώρους, φοβάται ότι η διαφυγή θα είναι δύσκολη σε περίπτωση άμεσης ανάγκης, και συχνά επιζητά την παρουσία ενός φίλου ή συγγενούς για να τον συνοδεύσει στις καθημερινές του δουλειές.

Μεγάλο ποσοστό ατόμων με αγοραφοβία παθαίνει κρίσεις πανικού. Μια σειρά συνεχόμενων κρίσεων πανικού μπορεί να οδηγήσουν το άτομο στον φόβο ότι οι κρίσεις θα επαναληφθούν με αποτέλεσμα, σαν μέσο άμεσης ανακούφισης από το άγχος, να αποφεύγει πλέον τις «απειλητικές καταστάσεις». Όσο όμως τις αποφεύγει, τόσο εμποδίζει τον εαυτό του να διαπιστώσει ότι πραγματική απειλή δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα τον χρόνιο εγκλωβισμό στο σπίτι, τη σταδιακή απώλεια της αυτονομίας, συχνά της εργασίας, της ποιότητας των διαπροσωπικών σχέσεων και την κατάθλιψη.

Πως θεραπεύεται η αγοραφοβία; Συχνά η ψυχοθεραπεία κρίνεται ως απαραίτητο «φάρμακο» για την αντιμετώπιση των αγοραφοβικών συμπτωμάτων. Η γνωσιακή-συμπεριφορική παρέμβαση στοχεύει στην ομαλοποίηση και εκλογίκευση του αρνητικού τρόπου σκέψης του αγοραφοβικού ασθενούς, η οποία διέπεται από το παθολογικό άγχος και τον φόβο του εγκλωβισμού του σε έναν χώρο από τον οποίο δεν θα υπάρχει δυνατότητα διαφυγής.
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...