Back to Top

Θρυλική η δύναμη των μυρμηγκιών

Ο αυχένας ενός μυρμηγκιού αντέχει σε δυνάμεις πάνω από 5.000 φορές μεγαλύτερες από το βάρος του ίδιου του εντόμου.

«Τα μυρμήγκια είναι εντυπωσιακά μηχανικά συστήματα, πραγματικά εκπληκτικά» σχολιάζει ο Κάρλος Κάστρο, καθηγητής Μηχανικής και Αεροναυπηγικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο (Η.Π.Α.). Δεδομένου ότι τα μυρμήγκια μεταφέρουν φορτία με το στόμα, όλο ουσιαστικά το βάρος μεταφέρεται στον λαιμό.

Η ομάδα του μελέτησε το μυρμήγκι Formica exsectoides, το οποίο δεν θεωρείται ιδιαίτερα δυνατό μυρμήγκι. Κάτι που σημαίνει ότι ορισμένα είδη είναι ακόμα πιο δυνατά. Η εξέταση των μυρμηγκιών με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, ακτινογραφίες και αξονικές μικροτομογραφίες έδειξαν ότι η εξαιρετική αντοχή του αυχένα οφείλεται σε έναν συνδυασμό μαλακών και σκληρών υλικών και στις διαφορετικές μικροσκοπικές δομές που καλύπτουν κάθε περιοχή του αυχένα.

Τα ευρήματα, θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μικρά ρομπότ για τη μεταφορά φορτίων. Όχι όμως σε ρομπότ στο μέγεθος ανθρώπου, καθώς σε αυτή την κλίμακα η ανατομία του μυρμηγκιού θα ήταν εντελώς ακατάλληλη: Όταν οι διαστάσεις ενός ζώου μεγαλώνουν, η επιφάνειά του αυξάνεται στο τετράγωνο και ο όγκος του στον κύβο. Και αυτό θα σήμαινε ότι οι μύες ενός πραγματικού μυρμηγκιού σε μέγεθος ανθρώπου δεν θα μπορούσαν καν να αντέξουν το ίδιο του το βάρος.
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...