Back to Top

Επικίνδυνος ο μεσημεριανός ύπνος (;)

Βρετανική επιδημιολογική έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας που κοιμούνται το μεσημέρι.

Η μελέτη κινείται αντίθετα από τις μέχρι τώρα έρευνες που συνηγορούσαν στη θετική διάσταση του ύπνου μετά το μεσημεριανό γεύμα. Σύμφωνα με αυτήν, όσο περισσότερο κανείς κοιμάται το μεσημέρι, ιδίως αν έχει αναπνευστικά προβλήματα, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο αντιμετωπίζει να είναι η ζωή του πιο σύντομη.

Πιο αναλυτικά, όσοι άνθρωποι 40 έως 79 ετών κοιμόταν καθημερινά λιγότερο από μία ώρα, είχαν κατά μέσο όρο 14% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν μέσα στα 13 χρόνια που διήρκεσε η μελέτη. Όταν μάλιστα ο μεσημεριανός ύπνος διαρκούσε περισσότερο, τότε ο κίνδυνος ήταν ακόμη μεγαλύτερος: Μεσημεριανός ύπνος για πάνω από μια ώρα, αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου κατά 32%

Βέβαια, να επισημανθεί ότι η έρευνα διεξήχθη στην Αγγλία, όπου ο μεσημεριανός ύπνος δεν συνηθίζεται. Σε χώρες της νοτίου Ευρώπης και Μεσογείου, αντίστοιχες έρευνες, έχουν βρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Και αυτό γιατί εκεί ο μεσημεριανός ύπνος φαίνεται να έχει ευεργετικές ιδιότητες, καθώς μειώνει το στρες (ιδίως για τους εργαζόμενους) και ωφελεί τον οργανισμό τους. Σε χώρες όμως, όπως π.χ. ΗΠΑ, Αγγλία και Ιαπωνία, που η εν λόγω συνήθεια δεν αποτελεί μέρος της καθημερινότητας, ο ύπνος το μεσημέρι μπορεί να είναι ένδειξη προβλημάτων υγείας.
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...