Back to Top

Υποχωρεί το έδαφος της γης

Κι όμως δεν κινδυνεύουν οι παραθαλάσσιες πόλεις από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. 

Στην πραγματικότητα η υποχώρηση του εδάφους λόγω κατάχρησης των υπόγειων υδάτων είναι πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με ευρωπαίους ερευνητές. Σε ορισμένες περιοχές του κόσμου μάλιστα, ο ρυθμός υποχώρησης του εδάφους είναι δέκα φορές μεγαλύτερος από την ταχύτητα ανόδου της στάθμης, εκτιμά ο Ζιλ Έρκενς του Ερευνητικού Ινστιτούτου Deltares στην Ουτρέχτη (Ολλανδία).

Ποιες πόλεις κινδυνεύουν; Χωρίς τη λήψη μέτρων, τμήματα της Τζακάρτα, της Μπαγκόκ, της Ντάκα, της Πόλης του Χο Τσι Μινχ και άλλες μεγαλουπόλεις θα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμυρών και τελικά θα βυθιστούν κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν το Τόκιο (εικόνα αριστερά), στο οποίο η άντληση υπογείων υδάτων βύθισε την πόλη κατά δύο μέτρα μέχρι που τελικά απαγορεύτηκε. Για τον ίδιο λόγο, τα πηγάδια έκλεισαν και στη Βενετία, η οποία βυθίζεται ούτως ή άλλως λόγω γεωλογικών διαδικασιών και είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στις πλημμύρες.

Οι παράκτιες πόλεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στην υποχώρηση του εδάφους καθώς συχνά είναι χτισμένες σε εκβολές ποταμών ή σε άλλες περιοχές με μαλακό υπέδαφος. «Η πιο δραστική και αποτελεσματική λύση είναι να σταματήσουμε να αντλούμε νερό για υδροδότηση» συνιστά ο Δρ Έρκενς. Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση θα ήταν βέβαια η εξεύρεση νέας πηγής πόσιμου νερού, και αυτό ίσως δεν είναι δυνατόν σε πολλές περιπτώσεις.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...