Back to Top

Μύθος ότι οι Νεάντερταλ ήταν κατώτεροι

Οι μεγαλόσωμοι Νεάντερταλ δεν ήταν λιγότερο έξυπνοι από τους προγόνους του ανατομικά σύγχρονου ανθρώπου (Homo sapiens).

Επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι, εξαιτίας της νοητικής ανωτερότητας των τελευταίων, οι πρώτοι εξαφανίστηκαν από προσώπου γης. Το πορτρέτο των Νεάντερταλ ως αγριάνθρωπων, χωρίς χαρίσματα, δεν είναι παρά ένα επιστημονικό στερεότυπο που έχει επικρατήσει εδώ και καιρό και το οποίο πρέπει πλέον να εγκαταλειφθεί.

Οι Νεάντερταλ πιστεύεται ότι εμφανίστηκαν πριν από περίπου 350.000 έως 400.000 χρόνια και οι πληθυσμοί τους είχαν εξαπλωθεί από την Ευρώπη έως τα όρη Αλτάι στην κεντρική Ασία. Τα ίχνη τους χάθηκαν πριν από περίπου 40.000 χρόνια, δηλαδή μετά την άφιξη των προγόνων των συγχρόνων ανθρώπων στην Ευρώπη, με προέλευση την Αφρική. Η υπόθεση που επικράτησε, ήταν ότι οι «έμφρονες άνθρωποι» (Homo sapiens) ήταν ανώτεροι στο μυαλό και σε πρακτικές δεξιότητες (κυνήγι, όπλα κ.α.), με συνέπεια να επικρατήσουν μετά από μία περίοδο ανταγωνισμού με τους κατώτερους Νεάντερταλ.

«Πρόκειται για καλές ιστορίες, όμως δεν υπάρχουν αρχαιολογικά δεδομένα για να τις στηρίξουν», δηλώνουν οι επιστήμονες. Αντίθετα, οι Νεάντερταλ είχαν συνήθειες (κυνήγι, φωτιά κ.α.), ικανότητες (για καινοτομίες, προσαρμογή στο περιβάλλον κ.λπ.), ποικιλία διατροφής, γλώσσα, τέχνη και συμβολική επικοινωνία (π.χ. μέσω διακόσμησης του σώματος τους) σε ένα επίπεδο ανάλογο με τους σύγχρονους ανθρώπους. Παρόλο που είναι ακόμα μυστήριο γιατί εξαφανίστηκαν, θεωρείται πλέον πολύ πιθανό, αρκετοί Νεάντερταλ να ενσωματώθηκαν σταδιακά με τους «έμφρονες ανθρώπους» με αποτέλεσμα εμείς σήμερα να έχουμε και τα γονίδιά τους στο DNA μας.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...