Back to Top

Γιατί κλαίνε τα μωρά τη νύχτα;

Ένα μωρό μπορεί να κλαίει τη νύχτα μόνο και μόνο για να αποτρέψει τη γέννηση αδελφών.

Σύμφωνα με τη θεωρία του εξελικτικού βιολόγου του Χάρβαρντ (Η.Π.Α.) Ντέιβιντ Χέιγκ, τα μωρά προσπαθούν να αποτρέψουν μια νέα εγκυμοσύνη έτσι ώστε να μην χρειάζεται να μοιράζονται τους γονείς τους. Με την απαίτησή τους να θηλάζουν μέσα στη νύχτα, τα μωρά προκαλούν κούραση στους γονείς, αποθαρρύνουν το σεξ, αλλά και καταστέλλουν τη γονιμότητα της μητέρας, καθώς  τακτικός θηλασμός μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές αλλαγές που σταματούν την ωορρηξία.

Από εξελικτική άποψη, η θεωρία δείχνει να έχει νόημα. Φυσικά, τα μωρά δεν ξυπνούν σκοπίμως τη νύχτα, στην πορεία της εξέλιξης όμως, τα βρέφη που ξυπνούσαν για να θηλάσουν το βράδυ θα είχαν αυξημένες πιθανότητες επιβίωσης. Η θεωρία είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί ή να διαψευστεί, ωστόσο ο βιολόγος παραθέτει μια σειρά από επιχειρήματα. Ένα βασικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι τα μωρά αυξάνουν τις νυχτερινές τους απαιτήσεις στο δεύτερο εξάμηνο, την περίοδο που η μητέρα είναι πιθανότερο να ξαναμείνει έγκυος.

Ένα άλλο στοιχείο προκύπτει από τη μελέτη γενετικών συνδρόμων που χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες συμπεριφορές. Τα μωρά που κληρονομούν συγκεκριμένα γονίδια από τη μητέρα κοιμούνται περισσότερο τα βράδια, κάτι που εξυπηρετεί τα συμφέροντα μιας μητέρας που επιθυμεί περισσότερους απογόνους. Όταν όμως το μωρό κληρονομεί τα ίδια ακριβώς γονίδια από τον πατέρα, ξυπνάει πιο συχνά το βράδυ, καθυστερώντας την ωορρηξία της μητέρας. Αυτό, επισημαίνει ο Χέιγκ, φαίνεται λογικό από εξελικτική άποψη: Οι άνδρες δεν έχουν καμία εγγύηση ότι το επόμενο παιδί της συντρόφου τους θα είναι δικό τους, οπότε οι ίδιοι οι άνδρες και τα παιδιά τους έχουν συμφέρον να αποτρέψουν μια νέα εγκυμοσύνη..


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

Πηγές: www.todaysparent.com, www.maternityinstitute.com, www.netparents.orgkids.in.gr
www.in2life.gr

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...