Back to Top

Η τζαζ μας παχαίνει ενώ η χιπ χοπ μας αδυνατίζει

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας (Η.Π.Α.).

Το είδος της μουσικής που ακούμε όταν τρώμε, επηρεάζει την ικανοποίηση που αποκομίζουμε από το φαγητό και έτσι να μεταβάλλει τις ποσότητες που καταναλώνουμε. Η τζαζ κάνει πιο εύγευστο το φαγητό, σε αντίθεση με την χιπ χοπ, η οποία κόβει την όρεξη. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο ρυθμός, η ένταση και ο τόνος μιας μελωδίας, μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές μας συμπεριφορές.

Στα πλαίσια της έρευνας, επιστρατεύτηκαν 99 εθελοντές για να κάνουν ένα ενδιαφέρον πείραμα: Οι ερευνητές πήραν το έργο του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ «Air on the G String» και το διασκεύασαν σε τζαζ, χιπ-χοπ και ροκ. Στη συνέχεια, ζήτησαν από τους εθελοντές τους να μπαίνουν σε ηχομονωμένους θαλάμους και να φορέσουν ακουστικά, με τα οποία άκουγαν κάποια από τις διασκευές ή το γνήσιο έργο της κλασικής μουσικής.

Στα 45 δευτερόλεπτα κάθε μουσικού κομματιού, οι ερευνητές προσέφεραν στους εθελοντές τους είτε σοκολάτα είτε πιπεριές και τους ζητούσαν να βαθμολογήσουν τη γεύση και την έντασή της σε μία κλίμακα από 0 (εντελώς δυσάρεστη ή αδύναμη) έως 15 (εξαιρετικά ευχάριστη ή δυνατή). Όπως αποδείχτηκε, οι εθελοντές έδωσαν υψηλότερη βαθμολογία και στα δύο όταν άκουγαν τζαζ μουσική, αλλά χαμηλότερη όταν άκουγαν χιπ χοπ. Ωστόσο, παραμένει ακόμα άγνωστο γιατί αυτά τα δύο είδη μουσικής ασκούν αυτή την επίδραση.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...