Back to Top

Οι γονείς πρέπει να είναι πρότυπο των παιδιών

Η συμπεριφορά του γονέα ασκεί καθοριστική επίδραση στην διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας ενός παιδιού.

Για ένα μικρό παιδί, στα πρώτα κυρίως χρόνια της ζωής του, οι γονείς είναι το κέντρο του κόσμου του. Είναι κοινά αποδεκτό ότι τα παιδιά μαθαίνουν μέσω της μίμησης και φυσικά τα άτομα που κατά κύριο λόγο μιμούνται είναι εκείνα του οικογενειακού τους περιβάλλοντος. Έτσι, είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για κάθε γονέα να λειτουργεί ως θετικό πρότυπο για το παιδί του. 

Αν οι γονείς αγαπούν το διάβασμα, θα το αγαπήσουν και τα παιδιά, αν οι γονείς προσέχουν τη διατροφή τους, θα μάθει και το παιδί να τρέφεται υγιεινά κλπ. Επομένως, αν θέλεις το παιδί σου να είναι ευγενικό, υπομονετικό, αισιόδοξο, υπεύθυνο, συνεπές ή γενναιόδωρο θα πρέπει πρώτα από όλα να είσαι και εσύ το ίδιο. Γι' αυτό και πρέπει τα λεγόμενά σου να συμβαδίζουν με τις πράξεις σου, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει ένα παιδί να εκμαιεύσει τις αξίες και τις αρχές που επιθυμείς.

Φαντάσου ένα παιδί που ακούει ότι δεν πρέπει να μιλά άσχημα, αλλά παράλληλα να βλέπει ένα του γονιό να βρίζει. Ή ένα παιδί που του λες ότι η υπομονή είναι χάρισμα, να σε βλέπει να ωρύεσαι στην ουρά μιας τράπεζας. Είναι δεδομένο ότι θα ξεχάσει τα σωστά λόγια και θα υιοθετήσει την συμπεριφορά που βλέπει ζωντανά μπροστά του. Χρέος κάθε γονέα είναι να γίνει το καλύτερο ζωντανό παράδειγμα για το παιδί του και να προβάλλει μέσα από τα λόγια και τα έργα του μόνο θετικές και ωφέλιμες συμπεριφορές.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...