Back to Top

Οι μύγες πρώτα σκέφτονται και μετά πράττουν

Όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι μύγες έχουν την απαραίτητη νοημοσύνη να σκέφτονται πριν προβούν σε κάποια πράξη.

Η βρετανική μελέτη, που διήρκεσε 5 χρόνια, δείχνει ότι οι μύγες δεν λειτουργούν ενστικτωδώς ή παρορμητικά, αλλά πρώτα συλλέγουν και επεξεργάζονται τις πληροφορίες από το περιβάλλον τους, και ύστερα κάνουν την επιλογή για το πώς θα κινηθούν. Αυτή ακριβώς η συμπεριφορά, θεωρείται ένα από χαρακτηριστικά της ανώτερης νοημοσύνης στους ανθρώπους και στους πιθήκους και τελικά δεν είναι άγνωστη ακόμη και στις μύγες.
Μάλιστα, όσο πιο δύσκολη είναι η απόφαση που πρέπει να ληφθεί, τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται μια μύγα για να προβεί σε κάποια ενέργεια, όπως συνήθως κάνουμε και εμείς οι άνθρωποι. Για την έρευνά τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις μύγες των φρούτων (δροσόφιλες). Στα πειράματα, οι μύγες έπρεπε να διακρίνουν ανάμεσα σε διαφορετικές οσμές. Αποδείχτηκε πως όσο πιο παρεμφερείς ήταν οι μυρωδιές, τόσο η μύγα καθυστερούσε να διαλέξει.

Το γονίδιο που εμπλέκεται στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της μύγας είναι το γονίδιο FoxP, καθώς ενεργοποιεί σχεδόν 200 νευρώνες του εγκέφαλού της από τους συνολικά 200.000 που έχει. Συγκριτικά με τον άνθρωπο, οι μύγες έχουν μόνο ένα γονίδιο FoxP, ενώ οι άνθρωποι τέσσερα. Τα ανθρώπινα γονίδια FoxP1 και FoxP2 έχουν συσχετιστεί με την εξελικτική ανάπτυξη της γλώσσας και της νόησης, καθώς και την μάθηση δύσκολων δραστηριοτήτων όπως είναι για παράδειγμα το παίξιμο πιάνου.
.

...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

Πηγές: www.daypress.gr, www.e-hygiene.grwww.agronews.gr, www.real.gr

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...