Back to Top

Σχηματίζεται γαλαξιακός «γίγαντας»

Ένα εκπληκτικό κοσμικό φαινόμενο εξελίσσεται σε απόσταση πέντε δισεκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη. 

Τέσσερα τεράστια γαλαξιακά σμήνη βρίσκονται σε διαδικασία συγχώνευσης. Όταν ολοκληρωθεί, θα σχηματιστεί ένα γαλαξιακό σμήνους που θα αποτελείται από χιλιάδες γαλαξίες. Το φαινόμενο εντοπίστηκε αρχικά από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Η «παρέα» των γαλαξιακών σμηνών που οδεύουν προς σύγκρουση, έχει λάβει την ονομασία MACS J0717+3745. «Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις γαλαξιών και φυσικά για μια από τις πιο πολύπλοκες γαλαξιακές συγχωνεύσεις που γνωρίζουμε» ανέφεραν οι ερευνητές που παρατηρούν το φαινόμενο από το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra και το επίγειο τηλεσκόπιο VLT στη Χιλή.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το υπό εξέλιξη φαινόμενο προκαλεί διάφορα εντυπωσιακά κοσμικά φαινόμενα. Δημιουργούνται υπέρθερμα νέφη αερίων η θερμοκρασία των οποίων υπολογίζεται σε εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Δημιουργούνται επίσης συνθήκες οι οποίες λειτουργούν ως ένα είδος κοσμικού επιταχυντή σωματιδίων. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα σωματίδια στην περιοχή που εξελίσσεται το φαινόμενο αποκτούν ενέργεια ως και ένα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από εκείνη που αποκτούν τα σωματίδια στον επιταχυντή LHC στο Cern.

     Λήψη από τον δορυφόρο Chandra:


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...