Back to Top

Το Facebook «προδίδει» τη μοναξιά μας

Όσο περισσότερες προσωπικές πληροφορίες δημοσιεύονται από χρήστες του Facebook, τόσο περισσότερο μοναξιά νιώθουν.

Σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη, η κοινοποίηση προσωπικών στοιχείων λειτουργεί ως υποκατάστατο της πραγματικής μας ζωής. Οι άνθρωποι μάλιστα, που τείνουν να δημοσιεύουν περισσότερες προσωπικές πληροφορίες στο δημοφιλέστερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, βιώνουν και τη μεγαλύτερη μοναξιά.

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Τσαρλς Σταρτ (Σίδνεϊ), διαπίστωσε ότι οι πιο πιστοί και ''ενεργοί'' χρήστες ήταν συνήθως άτομα μοναχικά και πιο απομακρυσμένα από το κοινωνικό σύνολο. Οι μελετητές πιστεύουν ότι ένα βασικό στοιχείο που μαρτυρά την ψυχολογική κατάσταση ενός χρήστη είναι εκείνο που αφορά την οικογενειακή μας κατάσταση, δηλαδή εάν βρισκόμαστε ''σε σχέση'' ή όχι. Ναι, πρόκειται για εκείνο το κουτάκι που ζητάει να καταχωρήσουμε εάν είμαστε ''δεσμευμένοι'', ''μπερδεμένοι'', ''ελεύθεροι'' κ.α.

Όπως αποδείχτηκε, όσο μεγαλύτερη είναι η μοναξιά μας, τόσο περισσότερα στοιχεία προβάλλουμε για εμάς. Η καταγραφή των χρηστών έδειξε ότι περίπου το 98% των ερωτηθέντων δεν ξεχνούσε να παραλείψει από την συμπλήρωση των στοιχείων, την ακριβή διεύθυνση κατοικίας τους, ενώ το 79% παρατηρήθηκε ότι καταχωρεί δημοσίως πληροφορίες, όπως για παράδειγμα, αγαπημένες ταινίες, και ενδιαφέροντα. Με βάση έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, τον δρ Γιεσλάμ αλ Σαγκάφ, αυτό συμβαίνει γιατί προσπαθούν να πυροδοτήσουν την επικοινωνία με άλλους χρήστες, προκειμένου να καταφέρουν να ξεπεράσουν τα αισθήματα μοναξιάς που νιώθουν.
.
...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...