Back to Top

Γιατί λέμε «Σιγά τον πολυέλαιο» ;

Ο γάμος του Βασιλιά Όθωνα με την Αμαλία ήταν η αιτία δημιουργίας της φράσης αυτής.

Το Φεβρουάριο του 1837, οι νιόπαντροι βασιλείς, Όθωνας και Αμαλία, έφτασαν στην Αθήνα, όπου έγιναν δεχτοί με λαμπρές τιμές. Μπορεί η βασιλεία τους να είχε άσχημο τέλος, αλλά αρχικά ο κόσμος, αλλά και οι αγωνιστές της επανάστασης, διακατεχόταν από θετικά συναισθήματα.

Για να γιορτάσουν το γάμο τους, οι βασιλείς διοργάνωσαν μία χοροεσπερίδα και κάλεσαν όλη την αφρόκρεμα των Αθηνών. Στη γιορτή ήταν παρών και Θεόδωρος Κολοκοτρώνης με το πρωτοπαλίκαρο του, τον Μήτρο ΠλαπούταΟ Πλαπούτας είχε μάλιστα η φήμη του εξαιρετικού χορευτή και δεν έχανε ποτέ ευκαιρία να σύρει το χορό. Η περιβόητη φιγοούρα του στην οποία συνήθιζε να πετάει ψηλά τα τσαρούχια του, προκαλούσε πάντα το θαυμασμό των θεατών.

Όταν λοιπόν ακούστηκε η μουσική για το τσάμικο, ο Πλαπούτας έτρεξε να μπει στον χορό και ετοιμάστηκε να αρχίσει τις φιγούρες. Επειδή η αίθουσα φωτιζόταν από πολυελαίους και επειδή ο γέρος του Μοριά γνώριζε τον ενθουσιασμό του φίλου του, έκρινε σκόπιμο να τον προειδοποιήσει: «Το νου σου, Μήτσο, σιγά τον πολυέλαιο». Αυτό ήταν: Η ρήση αυτή έγινε πλέον μέρος της καθημερινότητας, παρόλο που με το πέρασμα του χρόνου άλλαξε το νόημα της.

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...