Back to Top

Η χειραψία υπονομεύει (σοβαρά) την υγεία μας

Η χειραψία μεταδίδει περισσότερα μικρόβια από οποιαδήποτε οποιαδήποτε άλλη μορφή επαφής χεριού με χέρι.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, oι ερευνητές πήραν ένα ζευγάρι αποστειρωμένα γάντια και τα εμβάπτισαν σε ένα βακτηριακό «κοκτέιλ», ώστε να καλυφθεί πλήρως το εξωτερικό τμήμα τους με το βακτήριο e.coli. Στη συνέχεια, ένας ερευνητής φόρεσε τα γάντια και άρχισε να χαιρετιέται με συναδέλφους του με τρεις τρόπους (κλασική χειραψία, «κόλλα πέντε» και χαιρετισμός «γροθιά με γροθιά»), χρησιμοποιώντας διάφορες δυνάμεις στη λαβή του.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι χειραψίες μετέδιδαν 10 φορές περισσότερα βακτήρια απ’ όσα ο χαιρετισμός «γροθιά με γροθιά», ενώ το «κόλλα πέντε» μετέδιδε μια ενδιάμεση ποσότητα βακτηρίων, ίσως διότι η κλασική χειραψία απαιτεί επαφή μεγαλύτερου τμήματος των χεριών και επί περισσότερη ώρα, σχέση με τα άλλα δυο είδη χαιρετισμού.

«Το θέμα αυτό μοιάζει φαιδρό, αλλά ασφαλώς έχει μία πάρα πολύ σοβαρή πλευρά. Όταν υπάρχει επιδημία γρίπης, όπως συμβαίνει κάθε χειμώνα, η χειραψία είναι κάτι που πρέπει να σκέφτεται κανείς δύο φορές πριν το κάνει. Το ίδιο και όταν βρίσκεται σε ένα νοσοκομείο, όπου ''ανθούν” τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά μικρόβια, τα οποία κοστίζουν χιλιάδες ζωές ετησίως», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ντέιβιντ Ουϊτγουωρθ. Ορισμένοι επιστήμονες μάλιστα, έχουν προ πολλού εισηγηθεί την ολική απαγόρευση της χειραψίας σε νοσοκομεία.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...