Back to Top

Η μυρωδιά επηρεάζει τη γεύση

Η όσφρηση μας διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τη γεύση μας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Κύρια αιτία του φαινομένου αυτού είναι το σάλιο και η «διπλή» αίσθηση της όσφρησης που διαθέτουμε. «Δεν μυρίζουμε πάντα με τον ίδιο τρόπο. Έχουμε δυο αισθήσεις της όσφρησης» δήλωσε ένας από τους κατ’ εξοχήν ειδικούς νευροεπιστήμονες σε αυτόν τον τομέα, ο Μπάρι Σμιθ, ιδρυτής του Κέντρου Μελέτης των Αισθήσεων στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Αγγλία).

«Η μια αίσθηση είναι όταν εισπνέουμε αέρα από το περιβάλλον και η άλλη είναι όταν ο αέρας έρχεται από το εσωτερικό του σώματος, ανεβαίνει τη ρινική οδό και βγαίνει προς τα έξω μέσω της μύτης», διευκρίνισε ο κ. ΣμιθΑνάλογα με την κατεύθυνση, οι οσφρητικές πληροφορίες γίνονται διαφορετικά αντιληπτές από τους υποδοχείς της όσφρησης, στέλνοντας έτσι διαφορετικά μηνύματα στο κέντρα του εγκεφάλου. Αυτά άλλοτε μπορεί να ενισχύουν το ευχάριστο συναίσθημα της γεύσης και άλλοτε να το μειώνουν.

Ένα κατ’ εξοχήν παράδειγμα ευχάριστης αντιστροφής των δυσοίωνων προσδοκιών με βάση τη μυρωδιά, είναι εκείνο ορισμένων τυριών, τα οποία παρόλο που μυρίζουν «σαν το αθλητικό παπούτσι ενός εφήβου», αν τα δοκιμάσουμε διαπιστώνουμε ότι είναι γευστικότατα. Από την άλλη, η εμπειρία του καφέ είναι η πιο χαρακτηριστική από τις πολλές περιπτώσεις στις οποίες ο αρχικός ενθουσιασμός ξεφουσκώνει στην πράξη. Σε αυτό παίζει ρόλο και το σάλιο, καθώς αλλοιώνει 300 από τα 641 χημικά που περιέχει. Δύο μόνο πράγματα, όπως έχουν δείξει οι έρευνες, γίνονται αντιληπτά με την ίδια ευχαρίστηση με όποιον τρόπο και αν τα «μυρίζουμε»: η λεβάντα και η σοκολάτα.


...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...