Back to Top

Από τι αποτελείται ο μανδύας της Γης;

Ο μανδύας της γης αποτελεί το κύριο στρώμα της και καταλαμβάνει το 70% του όγκου του πλανήτη.

Ο μανδύας του πλανήτη μας βρίσκεται περίπου από το βάθος των 30 χλμ  και εκτείνεται μέχρι τα 2.900 χλμ κάτω από την επιφάνεια της Γης, Είναι ένα παχύ και ημίρρευστο στρώμα που βρίσκεται μεταξύ του γήινου εξωτερικού πυρήνα και του φλοιού. Ο γήινος μανδύας διακρίνεται στον κυρίως μανδύα και στον ανώτερο μανδύα.

Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες ήταν πεπεισμένοι, ότι ολόκληρη η κάτω περιοχή του μανδύα αποτελείται από μια συγκεκριμένη δομή ενός ορυκτού, γνωστού ως σιδηρομαγνησιούχος πυριτικός περοβσκίτης. Ωστόσο μελέτη του ερευνητικού εργαστηρίου Argonne National Laboratory στο Ιλινόις των ΗΠΑ, υποδηλώνει ότι η ακραία πίεση και θερμοκρασία (πάνω από 1.900 βαθμούς Κελσίου) που επικρατεί στο τμήμα αυτό προκαλεί το ορυκτό να σπάει σε δύο διακριτές φάσεις. Το ένα στρώμα στερείται σιδήρου, ενώ το άλλο καλείται «H-phase» είναι γεμάτο από αυτό το υλικό.

«Εξακολουθούμε να μην καταλαβαίνουμε πλήρως τη χημεία της H-phase» ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Li Zhang. «Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά, υποδεικνύουν ότι όλα τα γεωδυναμικά μοντέλα πρέπει να αναθεωρηθούν και να λάβουν υπόψη τους τα στοιχεία αυτά (H-phase). Θα μπορούσαν ακόμη να υπάρχουν κι άλλες άγνωστες φάσεις στο χαμηλότερο μανδύα, οι οποίες δεν έχουν προσδιοριστεί» πρόσθεσε.


Ο Μανδύας της γης (κόκκινο και πορτοκαλί χρώμα)


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...