Back to Top

Μανδύας που σε κάνει αόρατο

Ο μανδύας που έκανε τον Χάρι Πότερ αόρατο δεν υπάρχει πλέον μόνο στον μαγικό κόσμο του Χόγκουαρτς.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη (Η.Π.Α.) δημιούργησαν έναν «μανδύα» αορατότητας, ο οποίος «εξαφανίζει» μεγάλα αντικείμενα η ανθρώπους που βρίσκονται από πίσω ή από κάτω του. Για την κατασκευή τους χρησιμοποίησαν μία διάταξη από τέσσερις φθηνούς και διαθέσιμους στο εμπόριο οπτικούς φακούς, με τη βοήθεια των οποίων «έκρυψαν» ένα χέρι, ένα πρόσωπο και ένα χάρακα, και μάλιστα από διάφορες οπτικές γωνίες.

Παράλληλα, ο παρατηρητής βλέπει κανονικά την υπόλοιπη εικόνα στο φόντο, πίσω και γύρω από το «εξαφανισμένο» αντικείμενο. «Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη συσκευή αορατότητας που παρέχει σε συνεχή βάση τρισδιάστατη απόκρυψη (αντικειμένων) και από πολλές διευθύνσεις στο ορατό φάσμα», ανέφερε ο επικεφαλής του εγχειρήματος. Τονίζουν επίσης πως όσο πιο μεγάλοι είναι οι φακοί, τόσο μεγαλύτερου μεγέθους αντικείμενο είναι εφικτό να αποκρυφτεί. Παραδέχτηκαν πάντως, ότι η συσκευή τους δεν είναι (ακόμα) τέλεια όπως ο μανδύας του Χάρι Πότερ, καθώς δεν μπορεί να κρύψει κάτι από κάθε δυνατή οπτική γωνία.

Όσο για τη χρήση του; Ο λεγόμενος «μανδύας Ρότσεστερ» θα μπορούσε στο μέλλον να βρει διάφορες καθημερινές πρακτικές εφαρμογές, όπως π.χ. να «εξαφανίζει» το τροχόσπιτο ή τη βάρκα που ρυμουλκείται από ένα αυτοκίνητο, έτσι ώστε ο οδηγός να βλέπει ανεμπόδιστα πίσω του το δρόμο από τους καθρέφτες. Θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί για ιατρικές χρήσεις (π.χ. στις χειρουργικές επεμβάσεις), στη διακόσμηση εσωτερικών χώρων, στη δημιουργία πρωτότυπων έργων τέχνης κ.ά. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο μανδύας τους, αν βγει στην αγορά, θα κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...