Back to Top

O άνθρωπος αύξησε τις εξαφανίσεις των ειδών

Ο ρυθμός απώλειας ειδών, είναι σήμερα 10 φορές υψηλότερος από ό,τι ήταν πριν από την εμφάνιση του ανθρώπου.

Πριν την εμφάνιση του ανθρώπου ρυθμός εξαφάνισης ήταν μια εξαφάνιση ανά δέκα εκατομμύρια είδη ανά ένα έτος (1/10.000.000). Με την εμφάνιση του ανθρώπου, ο ρυθμός αυξήθηκε φτάνοντας στη μια εξαφάνιση ανά ένα εκατομμύριο (1/1.000.000). Τα συμπεράσματα της μελέτης αφορούν τα τελευταία 60 εκατομμύρια χρόνια, από την εξαφάνιση των δεινοσαύρων έως σήμερα.

Για να έχουν μια όσο γίνεται πληρέστερη εικόνα, οι επιστήμονες αξιοποίησαν, όχι μόνο δεδομένα από το αρχείο των απολιθωμάτων, αλλά και φυλογενετικά δεδομένα (τα παρακλάδια του δέντρου της εξέλιξης), τα οποία προκύπτουν από γενετικές αναλύσεις και δίνουν αρκετά σαφή εικόνα για το πώς τα είδη διαφοροποιήθηκαν και εξελίχτηκαν στην πορεία του χρόνου. 

Παρόλο που οι ερευνητές παραδέχονται ότι τα αποτελέσματα είναι προσεγγιστικά και αφορούν μόνο τάξεις μεγέθους αντί για απόλυτα νούμερα, η κατάσταση δεν παύει να είναι ανησυχητική. Πλέον, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι βρισκόμαστε στην αρχή άλλης μιας μαζικής εξαφάνισης ειδών (6η κατά σειρά), για την οποία ευθύνονται όχι φυσικά φαινόμενα (όπως π.χ. έγινε με τους δεινόσαυρους), αλλά ο άνθρωπος.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...