Back to Top

Μια γλώσσα εξαφανίζεται κάθε 2 εβδομάδες

Από τις περίπου 7.000 διαφορετικές γλώσσες που έχουν αναγνωριστεί, πολλές θα χαθούν για πάντα λόγω της οικονομικής ανάπτυξης.

Διεθνής ομάδα ερευνητών εκτιμούν ότι εν μέσω της παγκοσμιοποίησης, μια γλώσσα εξαφανίζεται κάθε δύο εβδομάδες. Ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν για μειονοτικές γλώσσες όπως η έγιακ στην Αλάσκα, της οποίας ο τελευταίος ομιλητής πέθανε το 2008, ή τα ουμπίκ στην Τουρκία, που εξαφανίστηκαν οριστικά το 1992, λέει η Τατσούγια Αμάνο από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ (Αγγλία).

Η ομάδα της Αμάνο εξέτασε πιθανούς συσχετισμούς ανάμεσα στην απώλεια γλωσσών και διάφορους παράγοντες όπως η γεωγραφία κάθε περιοχής και το ακαθάριστο εθνικό προϊόν κάθε χώρας. Από όλες τις παραμέτρους που εξετάστηκαν, η οικονομική ανάπτυξη παρουσίαζε τη στενότερη σχέση με την απώλεια γλωσσών. Το φαινόμενο αφορά όλο τον κόσμο, φαίνεται όμως ότι είναι εντονότερο στη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και ορισμένες αναπτυσσόμενες περιοχές όπως η περιοχή των Ιμαλαΐων.

«Καθώς οι οικονομίες αναπτύσσονται, η πολιτική και η εκπαίδευση συχνά καταλήγουν να κυριαρχούνται από μία μόνο γλώσσα. Αναγκαζόμαστε να υιοθετούμε την κυρίαρχη γλώσσα, αλλιώς κινδυνεύουμε να μείνουμε στο περιθώριο από οικονομική και πολιτική άποψη». Για παράδειγμα, οικονομικοί λόγοι ανάγκασαν τους ιθαγενείς της Αμερικής να εγκαταλείψουν τις μητρικές τους γλώσσες για χάρη των αγγλικών, ενώ για τον ίδιο λόγο εκατομμύρια Κινέζοι αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν τη διάλεκτο των μανδαρίνων. Παρόλο που πολλές ακόμα γλώσσες θα εξαφανιστούν, σύμφωνα με τη Δρ Αμάνο υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι επιτυχημένες προσπάθειες της Βρετανίας να διατηρήσει τη γλώσσα της Ουαλίας.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...