Back to Top

Έλληνας ερευνητής παράγει ενέργεια από ούρα

Ο Δρ. Ιωάννης Ιερόπουλος ειδικεύεται στην παραγωγή ενέργειας από ασυνήθιστες πηγές.

Ο Ιωάννης Ιερόπουλος είναι ερευνητής στο Εργαστήριο τού Πανεπιστημίου του Μπρίστολ (Αγγλία) και χρησιμοποιεί μικροβιακές κυψέλες καυσίμου ως μετατροπείς ενέργειας, καταφέρνοντας να μετατρέψει την οργανική ύλη απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω του μεταβολισμού των μικροοργανισμών.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί, που είναι ανάλογοι με αυτούς που βρίσκονται στον οργανισμό μας και είναι υπεύθυνοι για την πέψη, καταναλώνουν τα ούρα και παράγουν μικρές ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχει σύντομους κύκλους φόρτισης. Ο Ιερόπουλος κατάφερε με την ενέργεια αυτή να φορτίσει ένα κινητό τηλέφωνο, να το ενεργοποιήσει,  να στείλει SMS, να σερφάρει για λίγο στον διαδίκτυο, καθώς και να πραγματοποιήσει μια σύντομη τηλεφωνική κλήση.

Ο Ιερόπουλος τόνισε πως τα ούρα μας είναι μία από τις ανεξάντλητες πηγές για την παραγωγή ενέργειας που υπάρχουν στον πλανήτη, η οποία μάλιστα δεν εξαρτάται από τη φύση, όπως οι ανανεώσιμες πηγές (ήλιος, αέρας). Ο ίδιος πιστεύει πως η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε τουαλέτες, με σκοπό να παράγεται ενέργεια που θα καλύπτει τις ανάγκες μικροσυσκευών και φωτισμού, καθιστώντας τις ενεργειακά αυτόνομα δωμάτια.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...