Back to Top

Η ιστορία του κουταλιού

Τα κουτάλια είναι από τα πιο παλιά σκεύη που έχουν χρησιμοποιηθεί για φαγητό.

Και αυτό γιατί ως κουτάλια μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από φύλλα φυτών μέχρι κοχύλια και ανάλογου σχήματος πέτρες. Κουτάλια με χερούλια, φτιαγμένα από ελεφαντόδοντο, ξύλο, πυριτόλιθο και σχιστόλιθο χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Αίγυπτο, για θρησκευτικούς όμως σκοπούς.

Όσον αφορά την κατανάλωση φαγητού, το πιο κοινό υλικό κατασκευής εκείνη την εποχή για την κατασκευή κουταλιών, λόγω της διαθεσιμότητάς του αλλά και του χαμηλού του κόστους, ήταν το ξύλο. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ελληνικής και ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τα κουτάλια των πλουσίων φτιάχνονταν από μπρούντζο και ασήμι. Κάτι που ίσχυσε μέχρι και το Μεσαίωνα.

Μέχρι και τον 18ο αιώνα όμως, τα κουτάλια δεν χρησιμοποιούνταν τόσο για την κατανάλωση φαγητού, όσο ως διακοσμητικά σε τελετές, κυρίως για να αποδείξουν οι κατέχοντες τον πλούτο και τη δύναμή τους. Για παράδειγμα, η στέψη κάθε βρετανού βασιλιά συνοδευόταν από ένα τελετουργικό κατά το οποίο ο νέος μονάρχης χριζόταν με τη βοήθεια ενός «ειδικού» κουταλιού. Το σχήμα του, όπως το ξέρουμε σήμερα, διαμορφώθηκε κάπου στα μέσα του 18ο αιώνα, όπου άλλαξε και ο τρόπος χρήσης του.
.

...επιμέλεια: Ευάγγελος Χόβολος


0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...