Back to Top

Πως δρα ο καφές πάνω μας;

Η επίδραση του καφέ αρχίζει να φαίνεται μέσα στα πέντε πρώτα λεπτά από τη στιγμή που θα τον πιει κανείς.

Πέντε μόλις λεπτά μετά την κατανάλωση καφέ, η καφεΐνη που περιέχει, αρχίζει να μπλοκάρει τους υποδοχείς της αδενοσίνης, και έτσι δεν της επιτρέπει να συνενωθεί με αυτούς, ξεγελώντας με αυτόν τον τρόπο τον εγκέφαλο, ο οποίος νομίζει ότι έχει περίσσευμα ενέργειας.

Όταν μπλοκάρονται οι υποδοχείς της αδενοσίνης, οι χημικές ουσίες όπως η γλυκόζη και η ντοπαμίνη, ουσίες δηλαδή που αυξάνουν την απόδοσή μας, αρχίζουν να «δουλεύουν υπερωρίες». Έτσι, γινόμαστε πιο ενεργητικοί εξαιτίας της παραγωγής αδρεναλίνης και κορτιζόλης. Όμως, ενώ νομίζουμε ότι ο καφές μας δίνει περισσότερη ενέργεια, αυτός απλά «λέει» στον οργανισμό μας ότι τα αποθέματα ενέργειάς μας είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, ακόμη κι αν δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Η μέγιστη επίδραση της καφεΐνης συμβαίνει ανάμεσα στα 15 πρώτα λεπτά και τις επόμενες δύο ώρες από τη στιγμή της κατανάλωσης. Το πρόβλημα είναι ότι αν αυτή η υπερδιέγερση που προκαλείται από την αδρεναλίνη και την κορτιζόλη συμβαίνει συχνά, τα επινεφρίδια, τα οποία απορροφούν την αδρεναλίνη και μας κάνουν να νιώθουμε πιο «ξύπνιοι», σταδιακά αρχίζουν να «ζητούν» όλο και περισσότερη αδρεναλίνη, προκειμένου να μας παρέχουν την ίδια αίσθηση.


...επιμέλεια: Ελευθερία Τζώη

Πηγές: www.graytcoffeehouse.comparade.condenast.comblog.cityisyours.com

0Comments

Δημοσίευση σχολίου

γράψε το σχόλιό σου...